36 km hosszú turistaösvény Gyergyó és Parajd között

( Szavazat)54 megjelenítés
A borzonti Baricz-kanyar közelében adták át október 4-én azokat a turistaösvényeket, amelyeket az Alfalvi Fiatalokért Egyesület alakított ki a gyergyóalfalvi Sövér Elek Iskolaközpont diákjaival együtt. Az összesen 36 kilométer hosszú ösvények rendbetételére az egyesület tízezer lejt pályázott meg Hargita Megye Tanácsa turisztikai programjának keretében.
Az ösvények kiindulópontjánál rendezett átadón Szakács László Levente, az egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Kifejtette, hogy szervezetének ezzel a megvalósítással egyik fő célja, hogy minél több turistát vonzzon a vidékre. Szakács kifejezte reményét, hogy a turisztikai minisztérium is hamarosan kibocsátja a hitelesítő oklevelet ezekre az ösvényekre.
György István, Gyergyóalfalu község polgármestere fontosnak nevezte a turistáknak szóló programok szervezését, ugyanakkor megköszönte a megyei tanács pozitív hozzáállását a helyi kezdeményezésekhez. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a turistaösvények jelentőségét abban látja, hogy a fiataloknak vissza kell szokniuk a természetbe, mert csak úgy lehet itthon maradásukról beszélni, ha kötődnek a tájhoz, amelyben felnőttek. A tanácselnök szerint az itthon maradáshoz munkahelyek is kellenek, és Székelyföldön az elkövetkező években jó befektetésnek fog számítani az idegenforgalom és a mezőgazdaság.
– Nem a külföldi befektetők fogják megoldani problémáinkat, sorsunkat saját kézbe kell vennünk – mondta beszédében Borboly Csaba, gratulálva az egyesületnek az elvégzett munkáért.
A turistaösvény célja, a kezdeményezők szerint, a település és környékének a bemutatása, a természet védelmére nevelés, az iskolai tananyag kiegészítése, a természetjárás népszerűsítése, valamint a turistaforgalom fellendítése. A beruházás összköltsége 20 420 lej; Hargita Megye Tanácsa turisztikai programból tízezer lejjel finanszírozta, a helyi önkormányzat pedig ötezer lejjel járult hozzá.
Az idősek világnapját ünnepeltek Gyergyóújfaluban
Az idősek világnapja alkalmából október 4-én Gyergyóújfaluban is köszöntötték a szépkorúakat. A szentmise után a helyi művelődési házban zenés előadással kedveskedtek a falu időseinek. Egyed József polgármester köszöntőjében azt mondta: „nem az a legfontosabb, mennyi a nyugdíj, hanem hogy meddig adják”. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint annak a társadalomnak, amely nem becsüli idős tagjait, nincs jövője. A megyei elöljáró elmondta, a nagyapáinktól szerzett tudást meg kell becsülnünk, és törődnünk kell egymással. Az ünnepség a helyi mazsorettcsoport előadásával folytatódott, amit szavalatok követtek.
Gyergyóalfalu, 2011. október 4.
 
  
Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774