Visszatérés a rendőrállamhoz?

Borboly Csaba véleményezte a zászlótörvényt érintő módosító javaslatot

(0 Szavazat)64 megjelenítés

A zászlók használatát szabályozó törvényre vonatkozó, szociáldemokrata honatyák által készített módosító javaslat ellentmond a román alkotmánynak és a nemzetközi kisebbségvédelmi szerződéseknek – állapítja meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetségének (UNCJR) írt válaszában. A szervezet a megyeelnökök véleményezését kérte január 14-ig a 32 szociáldemokrata honatya által aláírt módosító javaslatra, amely szerint a vonatkozó törvény tiltaná a „már nem létező államok”, illetve „egyes államiságra törekvő entitások” lobogójának, továbbá más államok zászlajának kitűzését középületekre és magánterületen egyaránt.

– A szociáldemokrata honatyák által kezdeményezett módosítás visszatérést jelent a rendőrállamhoz, hiszen az utóbbi években a zászló körüli viták, perek, támadások mind arról szóltak, hogy közintézményekre ki szabad-e tenni a kisebbségi vagy helyi szimbólumokat, erre fel ők megtiltanák ezt magánterületen is lehetőséget teremtve arra, hogy a rendőrök polgárokat zaklassanak csak azért, mert kifejezik nemzeti érzelmüket. Ilyet már megéltünk, ebből nem kérünk – nyilatkozta az elöljáró, aki ezúton is arra kéri a sajtót, ossza meg az előterjesztések lényegét a hazai és nemzetközi közvéleménnyel, hogy a helyi autonómia elvét sértő, tehát mindenféle helyi zászlót, szimbólumot törvényen kívül helyező, a kisebbségi jogokat semmibe vevő törvénytervezet elfogadását meg lehessen akadályozni.
Borboly Csaba szerint a módosító javaslat nem felel meg a Románia Alkotmányában foglaltaknak, amelynek a 6. cikkelye szavatolja az állampolgárok szabad identitásválasztáshoz, identitásuk megőrzéséhez, valamint egyenlő bánásmódhoz való jogát, akárcsak a helyi autonómiát, ugyanakkor a 27. és 44. cikkely biztosítja a magántulajdonhoz való jogot, és kimondja annak sérthetetlenségét. A megyeelnök emellett kifogásolja a „már nem létező államok” és az „egyes államiságra törekvő entitások”megfogalmazást, mivel az nem egyértelműsíti, mely államok vagy entitások jelképeit nem szabad használni.
A tervezett módosítás nincs összhangban az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményével és a román–magyar alapszerződéssel sem. A keretegyezményhez Románia is csatlakozott, az 1995. évi 33-as számú törvénnyel ratifikálta. A jogszabály 5. cikkelyének 1. bekezdése szerint a felek vállalják, hogy biztosítják a nemzeti kisebbségek számára annak feltételeit, hogy megőrizhessék és fejleszthessék kultúrájukat, valamint hogy megőrizhessék identitásuk meghatározó elemeit: nyelvüket, vallásukat, hagyományaikat és kulturális örökségüket. A román–magyar alapszerződés 15. cikkelyének 9. bekezdésében a felek vállalják, hogy tartózkodnak minden olyan politikától vagy gyakorlattól, amelynek célja a kisebbségekhez tartozó személyek asszimilálása akaratuk ellenére, és megvédik ezeket a személyeket bármilyen asszimilációs törekvéstől.
Borboly Csaba arra is felhívja a figyelmet, hogy a módosító javaslat támadást jelent a helyi autonómia ellen. Románia az 1997. évi 199. számú törvénnyel ratifikálta a Helyi Autonómiák Európai Chartáját, amely szerint a helyi közösségeknek joguk van a helyi autonómiához. A 199-es törvény 4. cikkelyének 2. bekezdése kimondja, hogy a helyi hatóságoknak megvan a kapacitásuk helyi kezdeményezések gyakorlatba ültetéséhez, amennyiben azokat nem tiltja más törvény, vagy ha azok nem tartoznak más hatóság hatáskörébe.


Csíkszereda, 2014. január 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774