Vállalkozások létrehozását, az innovációs fejlesztést ösztönöznék

Hargita Megye Tanácsa partnere a CCIC nemzetközi projektnek

(0 Szavazat)85 megjelenítés

Az Összetett kihívások, innovatív városok (CCIC) elnevezésű projekt keretében tartottak nemzetközi partnertalálkozót január 23-24-én az észtországi Tartu városában.

A projekt célja a regionális politikák javítása, az innováció erősítése a közszférában és az együttműködés növelése a helyi és regionális hatóságokkal, állami szervekkel és más érdekelt felekkel 13 különböző partnerrégióban.

A partnertalálkozón szakmai egyeztetések folytak a feladatokról és a teendőkről a projekt sikeres kivitelezése érdekében, összpontosítva a gyakorlatba ültetés utolsó két féléves futamidejére.

A projekt romániai partnerének számos, közösséget támogató terve, feladata van az idei évre. Elkészül többek között egy Regionális Innovációs Terv, melynek kiemelt célja a közszféra hatékonyságának növelése.

A program negyedik tematikus munkacsoportjában tapasztalatcserén vettek részt a partnerek, amikor megismerhették a tartui tudományos park (Tartu Science Park) jó gyakorlatait a civil társadalom bevonásáról az innováció szakterületére.

A Tartu Tudományos Park egy regionális technológiai fejlesztési ügynökség, amelyet 1992-ben a tartui helyi és megyei önkormányzat, valamint felsőoktatási intézmények hoztak létre. Fő tevékenységi célja a kedvező környezet megteremtése olyan versenyképes klaszterek létrehozása érdekében, amelyek a technológia fejlesztéssel kapcsolatos vállalkozások kialakítását, ösztönzését támogatják. Továbbiakban olyan tevékenységekkel foglalkozik, amelyek hozzájárulnak a regionális innovációs rendszer fejlesztéséhez, klaszterek kialakításához és ezek nemzetköziesítéséhez, technológiai tudásátadáshoz, valamint innovációs vállalkozások fejlesztéséhez vállalati hálózatokon keresztül. Mindez hozzájárul a vállalkozói kezdeményezések ösztönzéséhez helyi, regionális és állami szinten. Ennek a jó gyakorlatnak, tapasztalatnak a sikere abban áll, hogy a kezdeményezés összefogja különböző szakterületek képviselőit, ezáltal lehetőséget ad arra, hogy egy aktív innovációs környezetben a különböző ötleteket több szemszögből közelítsék meg.

Hargita Megye Tanácsa számára fontos ezen tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, mivel a civil társadalommal, egyesületekkel, egyetemekkel, szakintézményekkel és további különböző szakterületek képviselőivel való együttműködés és hasonló klaszterek kialakítása hozzájárulna a sikeres vállalkozások létrehozásának ösztönzésére, innovációs fejlesztésre, munkahelyek teremtésére, valamint Hargita megye gazdasági kapacitásának növelésére.

A projektben 14 partner vesz részt tíz országból: Bulgáriából, Angliából, Olaszországból, Svédországból, Finnországból, Hollandiából, Spanyolországból, Észtországból, Lengyelországból és Romániából; a romániai partner Hargita Megye Tanácsa.

Csíkszereda, 2014. február 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774