Választható tantárgy lehetne a székelység története, valamint a mezőgazdaság

(0 Szavazat)30 megjelenítés

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levelet intézett Király András Györgynek, az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium RMDSZ-es államtitkárának. A levél tartalma arra vonatkozik, hogy a Hargita Megye Tanácsa támogatásával kiadott, A székelység története, valamint a Mezőgazdasági kisokos című könyveket hivatalosan is elismert választható tantárgy segédeszközeiként használhassák az általános iskolás diákok. 

Az államtitkár megkeresésének oka, hogy május 19-én a Román Sakkszövetség és az oktatási minisztérium megállapodást írt alá, amelyben elfogadják, hogy a 2014–2015-ös tanévtől az elemi iskolákban választható tantárgy legyen a sakk.
Mint ismeretes, a Mezőgazdasági kisokos a Hargita Megyei Agrárkamara és a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott, V–VII. osztályosoknak szóló könyv, amelynek célja az általános iskolába járó gyerekek érdeklődésének felkeltése a gazdálkodás iránt, hogy minél többen megtapasztalják a saját termékek előállításának örömét, megtanulják, hogyan válhatnak magukról és másokról is gondoskodni tudó felnőttekké. A másik könyv a székelyföldi történészek által összeállított, Hargita és Kovászna megye tanácsa által kiadott, illusztrációban gazdag A székelység története című kötet, amelyet nemcsak tankönyvnek szántak, mivel segítségével a felnőttek is kiegészíthetik ismereteiket. Mindezek mellett ez az első olyan székely történelemkönyv, amely teljes képet rajzol a székelység múltjáról. A tankönyvként is használható kézikönyv a székelyek történelmét napjainkig mutatja be, lehetővé teszi a pedagógus számára annak közvetítését a diákok felé.
„Arra kérjük az államtitkár urat, hogy a Román Sakkszövetség és az oktatási minisztérium közötti megállapodás mintájára a kisdiákok mezőgazdasági oktatása és a székelység történetének tanítása opcionális tantárgyként szerepeljen a 2014–2015-ös tanévvel kezdődően. Reméljük, hogy indítványunkat az államtitkár úr támogatni fogja a döntéshozó fórumokon” – áll a megyeelnök által küldött levélben.


Csíkszereda, 2014. június 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774