V. Székelyföld Napok – PROGRAMAJÁNLÓ – 2014. október 15.

(0 Szavazat)39 megjelenítés

2014. október 9–19. között 160 rendezvényt szerveznek több mint 60 településen az idei, ötödik Székelyföld Napokon. A Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő kulturális eseménysorozat célja, hogy kulturális élményeket nyújtson, és megmutassa a térség sokszínűségét, ugyanakkor egységét.

A Székelyföld Napok keretében szervezik meg 2014. október 13–15. között először a Székelyföldi Szerzők Napjait a Kájoni János Megyei Könyvtár kezdeményezésében. A tematikus napok rendezvényeinek célja, hogy térségünk irodalmi értékeire, székelyföldi alkotóinkra, kiadványainkra irányítsák tágabb közösségünk figyelmét. E napok rendezvényei alkalmat teremtenek arra is, hogy jobban megismerjük irodalmi jelenünket, köztünk élő, kortárs alkotóinkat. Több székelyföldi könyvtár kapcsolódott be a Székelyföld Napok idei rendezvénysorozatába, hozzájárulva ezáltal régiónk kulturális-irodalmi értékeinek felmutatásához. Ebben az időszakban író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, irodalmi esteket, szavalóversenyeket, kiállításokat szerveznek a székelyföldi könyvtárak. Október 15-én az alábbi helyszíneken várják az érdeklődőket: Farkaslaka, Csíkszereda, Kápolnásfalu, Siménfalva, Homoródszentmárton. 

 

Október 15-én 12 órától az Evilági együttes Dalóka koncertre várja a kicsiket és a nagyokat egyaránt az alsóborszéki kultúrotthonban. A mondóka és a dal szavak összeillesztéséből született a „dalóka”, amely az Evilági együttes második lemezének neve. Ezen a lemezen a sepsiszentgyörgyi együttes, a zenészek Varró Dániel budapesti költő korszerű mondókáit énekelték meg. Az Evilági 2011-ben hanglemeznek készült, olyannak, amely méltóképpen tiszteleg az 550 éves Sepsiszentgyörgy előtt, és amelyen a városhoz kötődő zenészek, énekesek (több mint százhúsz fő) hallatják Orbán Ferenc tízéves zenei munkásságának jelentősebb versmegzenésítéseit. A lemez kedvező fogadtatása lendületet adott a muzsikusoknak, s kicsit a célközönséget is megváltoztatva Varró Dániel korszerű mondókáit kezdték megzenésíteni. Dalóka címmel a 2012-es év végére készült el a zenés-mondókás lemez, amelyet a Székelyföld Napok keretében három településen is bemutatnak. Különleges, szülőket és gyermekeket egyaránt célzó produkcióról van szó, amelyben az „alapok” Orbán Ferenctől származnak, ám a „végső kiteljesedés” az Evilági csapatának közös munkája. Az Evilági együttes sepsiszentgyörgyi formáció, amelyben a zenészek nem főállásúak, lehetőségeik és idejük szerint rugalmasan dolgoznak együtt, s nagyon fontos számukra, hogy élő muzsikát, azaz hangszerekből s nem számítógépből kicsalogatott hangot szólaltassanak meg. Leginkább itthon, Székelyföldön, Erdélyben koncerteznek, ezt tekintik feladatuknak, és ezt komolyan gondolják.


Czimbalmos Attila, Túros Eszter és Ferencz Zoltán tart projekcióval egybekötött előadást a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ negyvenéves múltjáról szerdán délután 18 órától a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum képtárában (Barabás Miklós Terem). Az elmúlt évtizedekben a művészeti központ vezetősége igazodott a kortárs képzőművészeti irányvonalakhoz és trendekhez, éppen ezért a cél olyan előadás-sorozat megvalósítása, amely által bemutathatók az utóbbi években Szárhegyen készült helyspecifikus, installációjellegű, monumentális vagy esetleg éppen efemer munkák.

Az V. Székelyföld Napok keretében kerül sor a Székely jelképek pecséten, címerben című rendezvényre 2014. október 15-én, szerdán 17 órától a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Emlékházban. Mihály János történész, a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport koordinátora az eddig megjelent szimbólumtörténeti kiadványokat, a munkacsoport tevékenységét, valamint a megjelenés előtt álló harmadik szimbólumos kötet tartalmát ismerteti. A rendezvény szervezői a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport, Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont és a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár.


A Hargita Megyei Művészeti Népiskola orgonakoncertet szervez Székelyföld területén több műemlék templomban. A szebbnél szebb orgonaműveket a budapesti Zászkalinszky Tamás orgonaművész szólaltatja meg, aki különös gonddal válogatta össze a műveket, így két erdélyi származású zeneszerző műve is felcsendül. A koncertkörút műsorán a 16. századtól a 20. századig íródott magyar és magyarországi orgonamuzsika szólal meg. Az orgonakoncert-sorozat célja, hogy minél több helységben megszólaltassa ezt a csodálatos hangszert, és felhívni a figyelmet a felújított orgonákra és restaurált templomokra. Október 15-én 19 órától a székelyudvarhelyi Szent Miklós római katolikus templomban várják a zenekedvelőket. A koncert előtt a templomot röviden Kovács Árpád művészettörténész ismerteti.

 

A Székelyföld ELŐHÍVÁSA című program kezdeményezői, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ arra buzdították a székelyföldi fotósokat, vegyék elő munkáikat és mutassák meg őket, nem megszokott környezetben, új köntösbe öltöztetve, más közönséget célozva. A Székelyföld Napok rendezvénysorozatának részeként október 9–18. között Székelyföld különböző helyszínein követhetjük nyomon a Székelyföld Előhívását. Járjunk nyitott szemmel, és vegyük észre őket. A részt vevő csoportokkal közösen október 18–án az esemény záróakkordjaként a gyergyószárhegyi káposztafesztiválon minden résztvevő csoport képviselteti magát egy közös szabadtéri kiállítás keretében. Október 15-én, szerdán a Szeptemberi fotósulisoknak Hozd a szíved címmel nyílik tárlata Csíkszeredában, a Lazarus-házzal szembeni kazánházban.

 


Az első Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlének október 15-i, szerdai programja:

Csíkszereda
18.00 Közönségtalálkozó – Szabó Attila: Úton-útfélen 52’ (2013)
Maksay Ágnes: Filip dosszié 55’ (2011)
Helyszín: a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubja
Szervező: Hargita Megyei Kulturális Központ

Gyergyócsomafalva
17.00 Fábián Kornélia: Az Isten háta mögött. Csík- és Gyergyószék tanyavilága 32’ (2013)
Jakab Ervin: Költözés 26’ (2006)
Helyszín: a művelődési otthon esketőterme
Szervező: Turisztikai Információs Iroda, Gyergyócsomafalvi Polgármesteri Hivatal

Zetelaka
12.00 Sós Ágnes: Szerelempatak 70’ (2013)
Nagy József–Bárány Krisztián: Kereszthegy 68’ (2013)
Helyszín: zetelaki kultúrotthon
Szervező: iskola, polgármesteri hivatal

Homoródszentmárton
18.00 Vargyasi Levente–Kinda István: Meszesek 51' (2013)
Helyszín: Dávid Ferenc Ifjúsági Ház
Szervező: Homoródmente Művészetéért Alapítvány és Homoród Fotóklub
Partner: Unitárius Egyház, Román Viktor Általános Iskola

Székelyudvarhely
12.00–13.00 Becze Zoltán: Hajrá, Szereda!
13.00–14.00 Becze Zoltán: Feledésre ítélve
14.00–15.00 Berszán-Árus György: Gyergyóremete hétköznapjai, Gondolatok a családról
15.00–16.00 Daczó Katalin: Ha eljő az öregség, Kinda Lázár és a Csíki traktor
16.00–17.00 Rácz Géza–Lipcsei Attila: Miért könnyezik mindenki Csíksomlyón?
17.00-18.00 Fábián Kornélia: Az Isten háta mögött. Csík- és Gyergyószék tanyavilága
18.00–19.00 Szalay Katalin: Minden nap egy nap
19.00–20.00 Bárány Krisztián–Nagy József: Kereszthegy
Helyszín: Székelyudvarhely, városi könyvtár

A rendezvénysorozat programjairól tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/szekelyfoldnapok oldalon, valamint a részletes műsor elérhető a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon.


Csíkszereda, 2014. október 14.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774