V. Székelyföld Napok – PROGRAMAJÁNLÓ – 2014. október 14.

(0 Szavazat)31 megjelenítés

2014. október 9–19. között 160 rendezvényt szerveznek több mint 60 településen az idei, ötödik Székelyföld Napokon. Az október 9–19. közti, Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő kulturális eseménysorozat célja, hogy kulturális élményeket nyújtson, és megmutassa a térség sokszínűségét, ugyanakkor egységét. Évről évre hangsúlyosabb szerepet kapnak a román ajkúaknak szóló rendezvények is, hiszen a programsorozat Székelyföld minden lakójáé.

A Székelyföld Napok keretében szervezik meg 2014. október 13–15. között először a Székelyföldi Szerzők Napjait a Kájoni János Megyei Könyvtár kezdeményezésében. A tematikus napok rendezvényeinek célja, hogy térségünk saját irodalmi értékeire, székelyföldi alkotóinkra, kiadványainkra irányítsák tágabb közösségünk figyelmét. E napok rendezvényei alkalmat teremtenek arra is, hogy jobban megismerjük irodalmi jelenünket, köztünk élő, kortárs alkotóinkat. Több székelyföldi könyvtár kapcsolódott be a Székelyföld Napok idei rendezvénysorozatába, hozzájárulva ezáltal régiónk kulturális-irodalmi értékeinek felmutatásához. Ebben az időszakban író-olvasó találkozókat, könyvbemutatókat, irodalmi esteket, szavalóversenyeket, kiállításokat szerveznek a székelyföldi könyvtárak. Október 14-én az alábbi helyszíneken várják az érdeklődőket: Csíkdánfalva, Lövéte, Parajd, Etéd, Gyergyószárhegy, Gyegryóremete.  Csíkszeredában, Csíkszentmártonban, Gyímesközéplokon és Székelykeresztúron. (Csatoltuk a részletes programot).

Az V. Székelyföld Napok rendezvénysorozat részeként október 14-én, kedden 18 órától a Székelyföld folyóirat és a Székely Könyvtár sorozat legújabb köteteit ismertetik a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban, ahol jelen lesz Vári Attila író-költő is.

Czimbalmos Attila, Túros Eszter és Ferencz Zoltán tart projekcióval egybekötött előadást a gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ negyvenéves múltjáról kedden délután 18 órától a csíkszeredai Pál Aukciósház és Galériában. Az elmúlt évtizedekben a Művészeti Központ vezetése igazodott a kortárs képzőművészeti irányvonalakhoz és trendekhez, éppen ezért a cél egy olyan előadás–sorozat megvalósítása, amely által bemutathatók az utóbbi években Szárhegyen készült helyspecifikus, installáció jellegű, monumentális vagy esetleg éppen efemer munkák.

Az V. Székelyföld Napok keretében kerül sor a Székely jelképek pecséten, címerben című rendezvényre 2014. október 14-én, kedden a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. 18 órától Mihály János történész, a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport koordinátora, az eddig megjelent szimbólumtörténeti kiadványokat, a munkacsoport tevékenységét, valamint a megjelenés előtt álló harmadik szimbólumos kötet tartalmát ismerteti. Ezt követően Bicsok Zoltán levéltáros (Román Nemzeti Levéltár Hargita Megyei Hivatala) pecséttörténeti kutatásait ismerteti. A rendezvény szervezői a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport, Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont és a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár, valamint a Kájoni János Megyei Könyvtár.

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola orgonakoncertet szervez Székelyföld területén több műemlék templomban. A szebbnél szebb orgonaműveket a budapesti Zászkalinszky Tamás orgonaművész szólaltatja meg, aki különös gonddal válogatta össze a műveket, így két erdélyi származású zeneszerző műve is felcsendül. A koncertkörút műsorán a 16. századtól a 20. századig íródott magyar és magyarországi orgonamuzsika szólal meg. Az orgonakoncert-sorozat célja, hogy minél több helységben megszólaltassa ezt a csodálatos hangszert, és felhívni a figyelmet a felújított orgonákra és restaurált templomokra. Október 14-én 18 órától a gyergyóditrói Jézus Szíve római katolikus templomban várják a zenekedvelőket. A koncert előtt a templomot röviden Baróti László Sándor helyi plébános ismerteti.


A rendezvénysorozat programjairól tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/szekelyfoldnapok oldalon, valamint a részletes műsor elérhető a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2014. október 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774