V. Székelyföld Napok – PROGRAMAJÁNLÓ – 2014. október 10–12.

(0 Szavazat)29 megjelenítés

2014. október 9–19. között 160 rendezvényt szerveznek több mint 60 településen az idei, ötödik Székelyföld Napokon.
Hargita Megye Tanácsa, valamint Hargita Megyei Agrárkamara hatodik alkalommal szervezi meg 2014. október 10–11-én a Hagyományos és Helyi Termékek Őszi Kiállítását és Vásárát. A vásárnak a csíkszeredai Szabadság téren biztosítanak teret, és mindkét napon 9 és 18 óra között várják az érdeklődőket. A hivatalos megnyitót pénteken 10 órától tartják. 

Az esemény az V. Székelyföld Napok programsorozat része. A terménybetakarítás utáni eseményre a szervezők túlnyomórészt azokat a termelőket hívták meg, akik az évszaknak megfelelő egészséges házi termékeket és terményeket kínálnak. A hatodik alkalommal megrendezett őszi vásár bő felhozatalt kínál a különböző hagyományos helyi termékekből, úgymint: hústermékek, tejtermékek, méz, házikenyér, péktermékek, házi sütemények, tojások, lekvárok, szörpök, gyümölcslevek, zöldségfélék, valamint különböző kézműves termékek.
A vásár mindkét napon kulturális programok bő felhozatalát kínálja az érdeklődőknek. Többek közt fellépnek: a Hargita Megyei Népiskola tánccsoportja, a csíkkarcfalvi fúvószenekar, Kosz Szilveszter tánccsoportja, valamint a csíkszentkirályi Méhecske óvoda gyerekei. A rendezvényt a Csíkszéki Mézfesztivál programjai teszik színesebbé.

 

Az V. Székelyföld Napok második napján Csíkszentdomokoson és Csíkszentkirályon turnézik a Cimborák Bábszínház. Előadásukban A szegény ember királysága bábjátékot láthatják az érdeklődők. Benedek Elek mesegyűjteményének egyik téglája A szegény ember királysága című mese, mely nélkül nem lenne teljes Elek apó szellemi hagyatéka. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kapja ajándékba a néző, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet nem más, mint a számunkra előre elrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés. Az előadást Nagy Kopeczky Kálmán rendezte, tervezője Deák Barna, kellékese Zajzon Ádám és László Attila, zeneszerzői Csibi Szabolcs és Kelemen István, játsszák Lukács Emőke, Nagy Kálmán, Péntek Zsuzsa és Nagy Lázár József. Az előadás 3 éves kortól ajánlott.

 

A Székelyföld Napokon október 10–11-én, a csíkszeredai őszi vásáron Török I. Csongor helybéli tűzzsonglőr vezetésével POI workshopra kerül sor naponta 15–19 óra között a Szakszervezetek Művelődés Háza előtti téren, rossz idő esetén az épület előterében. A foglalkozás alatt a résztvevők megtanulhatják elsősorban a POI zsonglőreszköznek alapvető trükkjeit (amit sokan meteorként ismernek), továbbá egyéb zsonglőreszközökkel ismerkedhetnek meg, mint a kontaktlabda, kontaktbot vagy a sárkánybot. A kétnapos tevékenység végén a legelszántabbak kipróbálhatják tűzzel is, amit a workshopon elsajátítottak. Ezenkívül zárásként egy kisebb előadást láthatnak a résztvevők a workshop vezetőjétől, ezzel is egy kis betekintést nyújtva a tűzzsonglőrködés világába.

 

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szisztematikus gyűjtés keretében folyamatosan gyűjti és rendszerezi a történelmi Székelyföld területén manapság még fellelhető népviseletbe öltözött személyekről készült (s jelenleg nagyrészt magánkézben lévő) archív fotóanyagot. Ebben a munkában együttműködik a székelyföldi községi önkormányzatokkal, a községekben élő vagy tevékenykedő értelmiségiekkel, helyi hagyományőrző csoportok tagjaival. A Lövéte községből összegyűjtött fotóanyagból állt össze az Őseink viseletben című kiállítás (150 db A3-as méretű fotóanyag), amelyet az V. Székelyföld Napok keretében több helyszínen is bemutatnak. A kiállításmegnyitók meghívottja a lövétei Asszonykórus, amelynek tagjai, Fazakas Ágnes népi mester vezetésével, ebből az alkalomból élő népviselet-bemutatót is tartanak, színesebbé és sajátosabbá téve a rendezvényeket. Október 10-én 17 órától a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén lesz megtekinthető.

 

Az V. Székelyföldi Napok részeként Hargita Megye Tanácsának Sportklub Egyesülete futóversenyt is szervez, iskolásoknak október 10-én, pénteken 12 órai kezdettel a csíkszeredai Ifjúsági parkban.
Kategóriák: 5–6. osztályosok, lányok/fiúk, 7–8. osztályosok, lányok/fiúk (külön-külön)

 

A Székelyföld ELŐHÍVÁSA című program kezdeményezői, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ arra buzdították a székelyföldi fotósokat, vegyék elő munkáikat és mutassák meg őket, nem megszokott környezetben, új köntösbe öltöztetve, más közönséget célozva. A Székelyföld Napok rendezvénysorozatának részeként október 9–18. között Székelyföld különböző helyszínein követhetjük nyomon a Székelyföld Előhívását. Járjunk nyitott szemmel és vegyük észre őket. Október 11-én, szombaton 11–14 óra között a gyergyószentmiklósi vasúrállomáson fotós promenádot tartanak a Gyergyói Fotóklub szervezésében.

 

Október 11-én, szombaton idén hatodik alkalommal szervezik meg a szépvízi káposztavágást és -vásárt, melyet a helyiek a hagyományokra építve élesztettek fel a Nád-dűlőben, ahol a község három falujából (Borzsova, Szentmiklós, Szépvíz) minden lakónak van egy-két ár területe. Ezt mindig egyszerre művelték meg, a helyileg előállított palántákat is együtt ültették, egy napon vágták és árulták a káposztát, ami szép ünnepély volt. Lévén, hogy a káposztavágás az utolsó mezőgazdasági tevékenység, ezért a gazdálkodó embernek ünnep is, hiszen ezzel a munkálattal egy mezőgazdasági esztendőt zárnak. Kirakodóvásárt is szerveznek, ahol a helyi termelők árulhatják termékeiket. A jó hangulat megteremtéséhez a káposztás ételek főzőversenyét is megszervezik, a község néptánccsoportjai lépnek színpadra, testvér- és szomszéd településeket hívnak meg. Ebben az esztendőben Csíkdánfalva község a meghívott.

 

Október 11-én 15 órától tekinthető meg Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyúja a Csíki Székely Múzeumban a „Lesz ágyú!” elnevezésű kiállításon. A székelység történelmi ereklyéjét két héten át tekinthetik meg az érdeklődők. Szervezők: Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa, Csíki Székely Múzeum.

 

A Hargita Megyei Művészeti Népiskola orgonakoncertet szervez Székelyföld területén a következő helységekben: Csíkdelne, Gyergyóditró, Székelyudvarhely, Szováta, Gelence. A szebbnél szebb orgonaműveket a budapesti Zászkalinszky Tamás orgonaművész szólaltatja meg, aki különös gonddal válogatta össze a műveket, így két erdélyi származású zeneszerző műve is felcsendül. A koncertkörút műsorán a 16. századtól a 20. századig íródott magyar és magyarországi orgonamuzsika szólal meg. Az orgonakoncert-sorozat célja, hogy minél több helységben megszólaltassa ezt a csodálatos hangszert, és felhívni a figyelmet a felújított orgonákra és restaurált templomokra, ezért a koncertek előtt Hegedűs Enikő művészettörténész ismerteti a templomot. Október 11-én 17 órától a csíkdelnei Keresztelő Szent János római katolikus templomban várják a zenekedvelőket.

 

A Csíki Kamarazenekar, valamint a sepsiszentgyörgyi Georgius Kamarazenekar az elmúlt évek hagyományát követve együtt koncerteznek az V. Székelyföld Napok rendezvénysorozatán. Az idei hangverseny rendkívüliségét az adja, hogy a két székelyföldi együttes közösen lép fel Magyarország legsikeresebb jazz-zenekarával, a Hot Jazz Banddel. A Hot Jazz Band az első és egyetlen magyar tradicionális zenekarként több ízben koncertezett szimfonikus zenekarral és kamarazenekarral. 2006-ban kapott először meghívást ilyen jellegű koncertre a Miskolci Szimfonikusokhoz. Ugyanebben az évben alakították ki első közös egész estés műsorukat a Budapesti Vonósok Kamarazenekarral, amely a 30-as, 40-es eredeti hangszereléssel bemutatott hazai filmzenéi mellett Gershwin-szerzeményeket is felsorakoztatott. Az 1985-ben alakult Hot Jazz Band az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek melódiáinak hiteles tolmácsa, a háború előtti magyar filmek slágereinek és a jazzkorszak népszerű amerikai szórakoztatózenéjének eredethű megszólaltatója. Zenéjük olyan nagy előadókat idéz, mint Karády Katalin, Kalmár Pál, Latabár Kálmán, Kabos Gyula, Louis Armstrong, Benny Goodman, Bing Crosby, és olyan szerzőket, mint Eisemann Mihály, Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, George Gershwin, Duke Ellington. Az est karmestere a pécsi Erdélyi Dániel, aki fiatalkora ellenére már több ízben bizonyította rátermettségét és rendkívüli tehetségét a Csíki Kamarazenekar élén is. Október 11-én, szombaton este 19 órától a csíkszeredai Szakszervezetek Művelődési Házában, vasárnap este 19 órától pedig a gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Házban lépnek fel.

 

Október 12-én a falu időseitől összegyűjtött, a katonabúcsúztatóhoz kötődő szokások elevenednek meg Gyergyószárhegyen a Regrutaünnepen. Délután kettőkor lóháton, szekéren, katonadalokat énekelve vonulnak végig a falun az ifjak, a búcsúztatás a vasútállomáson ér véget, az ünnepet pedig táncmulatság zárja. A regrutaünnep felelevenítését Szárhegy község önkormányzata, az Együtt Szárhegyért Egyesület indította útjára, a Cika Néptáncegyüttes tagjainak tiszte a régiek szokását továbbítani.

 

A rendezvénysorozat részletes programjáról tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/szekelyfoldnapok oldalon, valamint a részletes műsor elérhető a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2014. október 9.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774