V. Székelyföld Napok - PROGRAMAJÁNLÓ - 2014. október 9.

(0 Szavazat)24 megjelenítés

2014. október 9–19. között 160 rendezvényt szerveznek több mint 60 településen az idei, ötödik Székelyföld Napokon. Az október 9–19. közti, Hargita, Kovászna és Maros megyére kiterjedő kulturális eseménysorozat célja, hogy kulturális élményeket nyújtson, és megmutassa a térség sokszínűségét, ugyanakkor egységét. Évről évre hangsúlyosabb szerepet kapnak a román ajkúaknak szóló rendezvények is, hiszen a programsorozat Székelyföld minden lakójáé.

Október 9., csütörtök

A Székelyföld ELŐHÍVÁSA című program kezdeményezői, Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Kulturális Központ arra buzdították a székelyföldi fotósokat, vegyék elő munkáikat és mutassák meg őket, nem megszokott környezetben, új köntösbe öltöztetve, más közönséget célozva. A Székelyföld Napok rendezvénysorozatának részeként október 9–18. között Székelyföld különböző helyszínein követhetjük nyomon a Székelyföld Előhívását. Járjunk nyitott szemmel és vegyük észre őket!

Október 9-én három helyszínen nyílik kiállítás:
• A Homoród Fotóklub kiállítása: A szentpáli halastó
Helyszín: Homoródszentpál, kultúrotthon
• A Marx József fotóklub hagyományos kiállítása
Helyszín: Marosvásárhely, RMDSZ–székház
• Az F`10 fotóklub fotókiállítása
Helyszín: Csíkszereda, a Hargita Megyei Kulturális Központ folyosója
A részt vevő csoportokkal közösen október 18-án az esemény záróakkordjaként a gyergyószárhegyi káposztafesztiválon minden részt vevő csoport képviselteti magát egy közös szabadtéri kiállítás keretében.

Az V. Székelyföld Napok első napján Szentábrahámban és Oroszhegyen turnézik a Cimborák Bábszínház. Előadásukban A szegény ember királysága bábjátékot láthatják az érdeklődők.
Benedek Elek mesegyűjteményének egyik téglája A szegény ember királysága című mese, mely nélkül nem lenne teljes Elek apó szellemi hagyatéka. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kapja ajándékba a néző, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet nem más, mint a számunkra előre elrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés. Az előadást Nagy Kopeczky Kálmán rendezte, tervezője Deák Barna, kellékese Zajzon Ádám és László Attila, zeneszerzői Csibi Szabolcs és Kelemen István, játsszák Lukács Emőke, Nagy Kálmán, Péntek Zsuzsa és Nagy Lázár József. Az előadás 3 éves kortól ajánlott.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szisztematikus gyűjtés keretében folyamatosan gyűjti és rendszerezi a történelmi Székelyföld területén manapság még fellelhető népviseletbe öltözött személyekről készült (s jelenleg nagyrészt magánkézben lévő) archív fotóanyagot. Ebben a munkában együttműködik a székelyföldi községi önkormányzatokkal, a községekben élő vagy tevékenykedő értelmiségiekkel, helyi hagyományőrző csoportok tagjaival. A Lövéte községből összegyűjtött fotóanyagból állt össze az Őseink viseletben című kiállítás (150 db A3-as méretű fotóanyag), amelyet az V. Székelyföld Napok keretében több helyszínen is bemutatnak. A kiállításmegnyitók meghívottja a lövétei Asszonykórus, amelynek tagjai, Fazakas Ágnes népi mester vezetésével, ebből az alkalomból élő népviselet-bemutatót is tartanak, színesebbé és sajátosabbá téve a rendezvényeket. Október 9-én 17 órától a székelyudvarhelyi Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén lesz megtekinthető,

Az V. Székelyföldi Napokon Hargita Megye Tanácsának Sportklub Egyesülete kispályás Önkormányzati labdarúgótornát szervez, amely a madéfalvi kultúrotthon mögötti műfüves pályán lesz 2014. október 9-én, csütörtökön 14 órai kezdettel. A meghívottak között van több Hargita megyei önkormányzat csapata mellett Kovászna Megye Tanácsának csapata is.
A rendezvénysorozat programjairól tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/szekelyfoldnapok oldalon, valamint a részletes műsor elérhető a http://szekelyfoldnapok.ro/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2014. október 8.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774