Útátadás Mikulás-járással

A falvak fejlesztése az itthon maradást szolgálja

(0 Szavazat)62 megjelenítés

Két felújított községi utat és egy megújult tetőszerkezetű elemi iskolát tekintett meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke december 5-én Felcsíkon. A megyei tanács támogatásával a Csíkrákos községhez tartozó Göröcsfalván a 124-es községi út egy kilométernyi szakaszát aszfaltozták le, és új tetőszerkezetet kapott az elemi iskola. Borboly Csaba az átadáson elmondta, hisz abban, hogy ha a városihoz hasonló körülményeket biztosítanak a falvakban, az hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el, vagy néhány év távollét, tapasztalatszerzés után hazaköltözzenek. 

Ennek érdekében együtt, összefogva lehet eredményesen dolgozni, hangsúlyozta, abbéli meggyőződését fejezve ki, hogy Székelyföld jövője a kisfalvakban van, és elutasította azt a román állami központosító felfogást, amely szerint a lakosság túlnyomó többségének nagyvárosban kellene „összezsúfolódnia”. Minél kisebb egy falu, annál nagyobb figyelmet igényel, jelentette ki. Császár Attila polgármester szerint e beruházás megvalósulása után kijelenthető, hogy Göröcsfalva utcáinak mintegy kilencven százalékát aszfalt borítja.
Az elemi iskolában az előkészítő osztály tanulói énekes műsorral kedveskedtek a vendégeknek. A tetőszerkezet felújítása után még akad alakítanivaló az épületen, a polgármester elmondása szerint tájházat hoznának ott létre, múlt század eleji bútorzattal berendezve egy osztálytermet és összegyűjtve a községben fellelhető régi népi tárgyakat. Borboly Csaba úgy vélte, egy ilyen tájház is munkahelyet jelenthet a falubelieknek, ami szintén az itthon maradást szolgálja.
Mindkét helyszínen Búzás Árpád plébános mondott áldást.

Aszfaltúton érkezett a Mikulás a szedlokaiakhoz
Csíkszentdomokos községben jó irányban haladnak a dolgok, jelentette ki Borboly Csaba a szedlokai, 161-es jelzésű községi út 400 méteres leaszfaltozott szakaszának átadásán. A korszerűsítés ugyancsak Hargita Megye Tanácsa támogatásával valósult meg. Ferencz Alajos polgármester a további 850 méteres szakasz feljavításához is kérte a megyei tanács segítségét. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke azt mondta, munkájuk során mindig azt tartják szem előtt, hogy minél több pénz maradjon a megyében, minél több beruházásra fordítva azt.
Az átadást a Csiby László helyi római katolikus lelkésszel érkező Mikulás tette ünnepélyesebbé, aki a megyeelnöknek is ajándékot hozott.

 

Csíkszereda, 2014. december 5.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774