Unitárius egyházi elöljárókkal egyeztetett Borboly Csaba

(0 Szavazat)64 megjelenítés

Bálint Benczédi Ferenccel, a Magyar Unitárius Egyház püspökével, Máthé Ferenc főgondnokkal, valamint Simó Sándor esperessel tárgyalt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szabó Barna megyemenedzser, valamint a megyei tanács alintézményeinek képviselői május 26-án. A Csíkszékre ritkábban látogató magas rangú küldöttség tagjaival az egyházi oktatásról, az egyházi alkalmazottak bérének kiegészítéséről, valamint gyermekeknek szóló ökumenikus táborozási lehetőségekről is beszélgettek.  

Bálint Benczédi Ferenc kiemelte azokat a pozitívumokat, amelyeket a megyei tanácsnak köszönhetően a gyülekezetekben is megtapasztaltak: a megyei tanács szórványprogramja a sikeres együttműködés bizonyítéka, ugyanakkor az egyházi alkalmazottak bérének kiegészítése is nagy segítség.
Borboly Csaba a további sikeres együttműködés reményében beszélt azokról programokról, amelyekből reményei szerint az egyházak is kiveszik a részüket.
– Hiszünk abban, hogy a történelmi egyházakra alapozva, tapasztalataikat felhasználva sikeresen léphetünk előre. Be kell látnunk, hogy vannak olyan dolgok, amiket az egyházak jobban csinálnak, azt pedig rájuk is kell hagyni. Ellenben számítunk a lelkészek segítségére például a Kisfalu programunkban, hiszen sok esetben ők képviselik az értelmiségieket a településeken – fejtette ki Borboly Csaba meglátásait.
Simó Sándor, a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör Esperesi Hivatalának vezetője elmondta, hogy a Hargita megyei vezetők egyházbarát politikát folytatnak, a támogatások pedig ösztönzően hatnak a lelkipásztorok munkájára.
– Hargita megyében is elindult az unitárius segélyszervezet, a Gondviselés munkája, a lókodi öregotthonban 40 rászoruló idős beteget gondoznak. Jó tapasztalataink vannak a Hargita megyei tanfelügyelőséggel is. Mi is felelősséget érzünk a diákok iránt, ha az oktatás akadályokba ütközik, mert nincs erre megfelelő terem, az unitárius egyház – ha van az adott településen megfelelő épülete – kész tárgyalni ezek átadásáról – mondta az esperesi hivatal vezetője.
Szabó Barna megyemenedzser a megyében újabban megalakult szakmai klaszterekkel való együttműködésben rejlő lehetőségeket részletezte, ugyanakkor kitért a Recultivatur programra, amelynek részeként az egyházi látványosságokat is fontos turisztikai célpontként lehetne beállítani. 
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője az Őrangyal program évek óta zajló sikeres működését emelte ki. Hozzátette, Székelykeresztúr körzetében nagy szükség lenne a családban nevelkedő, fogyatékkal élő gyermekek foglalkoztatására, ebben a gyermekvédelmi igazgatóság szakemberrel is tudna segíteni, ahogy abban is, hogy a Gondviselés segélyszervezet minél hamarabb akkreditációt szerezzen a megyében, hogy a pályázati lehetőségeket kihasználhassa.
A beszélgetés végén a megyei-tanácselnök kijelentette, hogy a szórványprogramra ezentúl is figyelnek és keresik a folytatásra a lehetőséget, továbbá az év második felében két unitárius egyházi alkalmazott bérét támogatják. Arra is lehetőséget teremtenek, hogy Homoródfürdőn ökumenikus táborokat szervezzenek diákok, kisiskolások számára.


Csíkszereda, 2014. május 27. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774