Újraválasztották Borboly Csabát a Régiók Bizottsága romániai küldöttségébe

Továbbra is lesz képviselete az erdélyi magyarságnak az EU felsőházában

(0 Szavazat)44 megjelenítés

A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) hat személyt delegál a Régiók Bizottságába (RB), erről döntöttek a január 12-i, hétfői ülésükön. A voksolás nyomán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytathatja tevékenységét a testületben, póttag Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának RMDSZ-es alelnöke. A megyei tanácsok képviselete mellett 3-3 személy is tagja a küldöttségnek a megyei jogú városok, városok és községek részéről. A mandátum a 2015–2020 közti időszakra szól, de persze feltétele a megyeelnöki tisztség. A megbízatás egyébként visszavonhatatlan, és rendszeres tevékenységet jelent az EU rendszerében, az egyre erősödő Régiók Bizottságában.

A Hargita megyei elöljárót az Európai Unió helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szervének tagjává először 2012 szeptemberében választották meg. Az azóta eltelt időszakban számtalan Hargita megyei kezdeményezést, programot ismertetett a testületben, több javaslatot tett a munkahelyteremtést, a környezetvédelmet, energiahatékonyságot, ifjúságpolitikát, oktatást, hagyományos termékeket és hagyományos módszereket illetően. Mindez által a Székelyföld és a többi magyarlakta térség érdekeit képviselte a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) illetve az Oktatás, ifjúság, kultúra és kutatás (EDUC) szakbizottság teljes tagjaként, az Európai Néppárt politikai csoportjában, RMDSZ-es politikusként. Ezenkívül két témában készített jelentést mint az RB raportőre: az európai felsőoktatás és a fenntartható épületek témakörében.
– Ezúton is köszönöm a kollégáknak a támogatást. Fontos a Régiók Bizottságában kifejtett munka, mert a testület egyre nagyobb súlyt kap az Európai Unióban, annak úgymond a felsőházává válik. Az elmúlt több mint két évben azt tapasztaltam, hogy csapatmunkában sok mindent el lehet érni, a helyi érdekek és értékek hangsúlyozottan megjelenhetnek uniós szinten, ha kitartóan végezzük feladatunkat, ha jól megalapozott javaslatokat teszünk. A Régiók Bizottsága az emberekkel, a közösségekkel, a térségekkel, régiókkal foglalkozik, ezért számos problémára ráirányíthatjuk az európai parlamenti képviselők, az Európai Bizottság és az Európai Tanács figyelmét – nyilatkozta  Borboly Csaba kiemelve: továbbra is kisfalvakkal teli térségeket segítő uniós témákkal, a gazdák, kisvállalkozók, fiatalok helyzetével, az elvándorlás problémájával, a kisebbségi jogokkal foglalkozik. – Mivel az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, ezért új mandátumomban is szeretném hangsúlyosan megjeleníteni az erdélyi magyarság érdekeit, és a néppártban még több munkára törekszem, a politikai család tagjaival minél több kapcsolat kiépítésére – tette hozzá a megyeelnök.
Az RB-nek az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, és ennek érdekében a bizottsági javaslatokat illetően jelentéseket (véleményeket) ad ki. A helyi és a regionális önkormányzatokat érintő kérdésekben (mint például a foglalkoztatáspolitika, környezet, oktatás, közegészségügy), mielőtt uniós szinten döntés születne, a Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles konzultálni az RB-vel. Borboly Csabának a testületben kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon. Az RB magyar nyelvű honlapja: http://cor.europa.eu/hu/Pages/home.aspx

 

Csíkszereda, 2015. január 12.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774