Újjáépítik a csíkcsicsói Olt-hidat

(0 Szavazat)111 megjelenítés

A 123F jelzésű megyei úton, Csíkcsicsó területén lévő Olt-híd feljavításáról, valamint egy ideiglenes híd létrehozásának lehetőségéről tájékoztatta a község polgármesterét, tanácsosait, közbirtokossági tagjait Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke március 19-én, szerdán este a helyi önkormányzat ülésén. Jelen volt Szentes Antal és Becze István megyei tanácsos, valamint Pápai Károly beruházási vezérigazgató és Mihály Csaba szakfelügyelő is. 

Szentes Antal mint felcsíki tanácsos napirenden tartotta az ügyet több megyei ülésen is. Mint ismeretes, a híd megrongálódott, balesetveszélyes, ezért hosszú ideje problémát jelent a község lakóinak közlekedésében. Az új híd tervét a megyei tanács elkészíttette, a március 24-i, hétfői soros ülésén szavaznak annak elfogadásáról.

Pápai Károly vezérigazgató elmagyarázta, hogy a régi hidat nem tudják póthídként, ideiglenesen megtartani, mert akkor az új szerkezetnek annyival arrébb jutna hely, hogy magánterületen kellene megépíteni. Az új híd tervező által becsült értéke 1,598 millió lej. Körülbelül egy hónapig kell megoldani az ideiglenes átjárást, amíg a beton megköt az új építményben.
– Mindent megteszünk azért, hogy áprilisban el tudjuk kezdeni a munkálatokat, de még hátravan a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés, és még az is késleltetheti a kezdést, ha megóvják a versenytárgyalás eredményét – közölte Borboly Csaba. – Meg kell beszélnünk, milyen nehézségek várhatók a hídépítés miatt, és meggyőződésem, hogy közösen mindent meg lehet oldani.
A megyeelnök elmondta, hogy korábban elhatározták egy póthíd létesítését, de a védelmi minisztérium nagyon drágán állított volna fel pontonhidat, több mint százezer euróért, amit a megyei tanács nem tudott vállalni. Az új híd építésének idejére feltétlenül meg kell oldani az ideiglenes átkelést, főleg a mezőgazdasági munkálatok időszakára, ezért ültek le konzultálni most a helyiekkel. Borboly Csaba arra ösztönözte a helyi vállalkozókat és a közbirtokosságot, hogy fogjanak össze, és pályázzanak a kivitelezésre, hiszen akkor munkahelyek létesülhetnek, helyben maradna a pénz, és nem utolsósorban a lakosság bizalma is nagyobb lenne a beruházás iránt. Az elöljáró hangsúlyozta: ha pártállástól függetlenül minden helyi tanácsos hinni fog e probléma megoldásában, akkor a lakosság is bízni fog benne.
Borboly Csaba elismerte, hogy a megyei tanács nem foglalkozott megfelelően az üggyel 2012 novembere és 2013 áprilisa között, amiért elnézést kért a helybéliektől, és megköszönte türelmüket, Becze Attila polgármesternek, Lutz Levente alpolgármesternek és Szentes Antal megyei tanácsosnak a konok kitartást, rendszeres utánajárást az ügyben, továbbá a közbirtokosságnak a pozitív hozzáállást. Hozzátette: augusztus második felétől, amióta ismét elláthatja megyeelnöki tisztségét, szinte minden nappal el tudnak számolni a probléma megoldása kapcsán, és most már eljutottak abba a szakaszba, hogy hétfőn a tervről szavaznak.
A jelenlévők abban állapodtak meg, hogy közösen gondolkodnak egy ideiglenes megoldáson, aminek helyi összefogással kell megvalósulnia, és ha meg is lesz a nyertes kivitelező, addig nem fognak neki az építkezésnek, amíg a lakosság számára megnyugtató módon nincs biztosítva az átjárás. Ígéretet tettek arra, hogy folyamatosan tájékoztatják majd a lakosságot a fejleményekről, és arra is, hogy az elbontott híd anyagát Hargita Megye Tanácsa a községnek adja.
A híddal kapcsolatban Hargita Megye Tanácsa jelentést készített, amely elérhető a következő weboldalon: http://elemzo.hargitamegye.ro/wp-content/uploads/2014/03/Jelentes_Csicsoi_Hid.pdf

Csíkszereda, 2014. március 20.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774