Újabb villamos hálózatok három településen a Kisvillany porgramban

Átadták a Kájoni János-díjat 

(0 Szavazat)44 megjelenítés

A megye három településén adják át a helyi önkormányzatok ügykezelésébe az új villanyhálózatot, többek között erről döntött Hargita Megye Tanácsa július 30-án, a Szentegyházán tartott soros havi ülésén. A tanácsülés egyben ünnepi esemény is volt, amelynek kezdetén Szakáts Béla szobrászművészt Kájoni János-díjjal tüntették ki. 

– Hargita megyében nagyon sok természeti értékkel rendelkezünk, amelyekre büszkék lehetünk, ezek a kincsek az itthon maradásban segíthetnek. A helyi kincseink között azonban ott vannak azok az értékek, amelyeket emberi kéz teremt. Ebből a szempontból is nagyon gazdag térségünk. Ezért tartjuk fontosnak, hogy a művészeinket, és a műveik létrehozásában rejlő munkát is értékeljük. Szakáts Béla székelyudvarhelyi származású szobrászművész munkájával öregbíti a megye hírnevét – méltatta Borboly Csaba az alkotót.
– Nekem ez bizonyságtétel arra, hogy életem ténykedései nem voltak hiábavalóak – mondta a Temesváron élő szobrászművész díjának átvételekor.
A díjazás után Rus Sándor, Szentegyháza polgármestere megköszönte a testületnek, hogy elfogadta a helyi önkormányzat meghívását a kihelyezett tanácsülésre, a Gábor Áron Művelődési Házba, majd a város életének nehézségeiről beszélt 
– Városunk a múlt rendszerben Hargita megye egyik legfontosabb ipari helysége volt, amely nagyban hozzájárult a megye gazdaságához. Akkor sok volt a munkahely, a családok el tudták tartani magukat. A privatizáció során megszűnt a vasüzem, a város azóta nehéz időszakot él. Nem igaz, hogy az utóbbi években nem voltak megvalósítások, de a nehézségek nem múltak el teljesen. A munkahelyek hiánya miatt alacsony az adóbevétel, ezért a város községszintű költségvetésből gazdálkodik – számolt be az áldatlan helyzetről a kisváros polgármestere. 
Portik Bakai Sándor plébános is felszólalt a tanácsülés előtt, ő a nagymértékű elvándorlást emelte ki a település legnagyobb gondjaként.
– Az idei statisztika: 4 házasság, 23 temetés, 23 keresztelő – hogy ebből mi lesz, az a jövő zenéje. A fiatalok külföldre vándorolnak, és nem tudni, hogy hányan szeretnének hazatelepedni – fogalmazott a plébános. 

Átadták az új villamos hálózatokat három településen
A júliusi soros tanácsülésen fogadták el azt a határozattervezetet, amellyel a Kisvillany program keretében, a Salamás községhez tartozó hodosi állomás környékén kiépített villamos hálózat 62 százalékát átadják az önkormányzatnak. Harmadik szakaszához érkezett a Gyergyóújfaluhoz tartozó Libánban zajló villamosítás. Ebben az esetben a rendszer 74 százalékát adja át a megyei tanács Gyergyóújfalunak. A Zetelaka községhez tartozó Sikaszó alsó felének villamosítása is napirendre került, itt 38,5 százalékot ad át a megyei tanács a helyi önkormányzatnak.  

Újabb együttműködések indulnak
A szerdán délután tartott tanácsülés napirendi pontjai között szerepelt Hargita megye és a magyarországi Heves megye közötti együttműködés elindítása. Az együttműködési szerződés értelmében a két megye között mélyítik a kapcsolatot mind kulturális, mind pedig gazdasági téren. A két megye képviselői tapasztalatcserét folytatnak a jövőben, közös konferenciát, kiállításokat szerveznek, hogy minél eredményesebb együttműködés alakuljon ki a két közigazgatási egység között. Román részről az együttműködést jóváhagyta a külügyminisztérium, valamint a regionális fejlesztési minisztérium is. 
A Hargita Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság szervezésében idén is megtartják a Székelyföld Kerékpáros Körversenyét. Hargita Megye Tanácsa 20 ezer lejjel támogatja a sporteseményt idén – döntötték el a tanácsülésen.
A megyei tanács több társulásnak is az alapítótagja, a júliusi tanácsülésen elfogadták a Hargita Hegység Közösségi Fejlesztési Társulásnak a 310 ezer lejes, valamint a kistérségi társulások 250 ezer lejes éves tagdíjainak a befizetését is.
Az elmúlt hétvégén a Farkaslaka községet ért árvízkárokkal kapcsolatban Ambrus Sándor tolmácsolta Farkas Lehelnek, a község polgármesterének köszönetét, hogy önkéntesek segítettek az érintett településeken.
A 136B jelzésű megyei úton az út egyik oldalát elmosta az árvíz. A károsult 40-50 méter hosszúságú szakaszt felújítják, ugyanakkor támfalat és átereszt is építenek azon a részen, ez hamarosan a tervezés-kivitelezés fázisába kerül – mondta Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke.

Szentegyháza, 2014. július 30.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774