Újabb turistaösvény készül el a Hagymás-hegységben

(0 Szavazat)61 megjelenítés

Az Egyes-kő–Ördögmalmok–Vigyázó-kő turistaösvény fejlesztése témában tartottak konferenciát Gyergyószentmiklóson november 26-án. Az eseményen jelen volt Hegyi Barna, a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója, Bajkó Ildikó, az Amőba Öko Központ elnöke, Laczkó Zoltán, a központ önkéntese, valamint Barti Tihamér megyei tanácsos.  

A tájékoztató konferencián, amelyen a sajtó képviselői is jelen voltak, Laczkó Zoltán a tanösvény kialakítására szóló pályázat részleteit ismertette. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás kiírásán megnyert összegből egy két kilométeres turistaösvényt hoznak rendbe, amelyen hat információs táblát helyeznek el, átalakítanak egy forrást, pihenőhelyet alakítanak ki, asztallal, székekkel szerelik fel – a munkálatokkal várhatóban decemberre elkészülnek. A szóban forgó turistaösvényen egyébként nincs szintkülönbség. A pályázat összértéke 4936 lej, ebből a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulástól 2416 lejre pályáztak, a fennmaradó 2520 lej az Amőba központ önrésze – tájékoztatott Laczkó Zoltán.

A nemzeti park igazgatója, Hegyi Barna elmondta, céljuk az, hogy a közeljövőben a természetvédelmi területen található összes turistaösvényt járhatóvá tegyék, megfessék, és pihenőhelyeket hozzanak létre ott. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti parknak az Amőba Öko Központtal együtt dolgozni több szempontból is előnyös volt – a civilszervezetekkel partnerségben ugyanis jól lehet pályázni. Hozzátette, a közeljövő nagy terve, hogy egy 26 kilométer hosszúságú tanösvényt alakítsanak ki Balánbánya és a Gyilkos-tó között.

Bajkó Ildikó, az öko központ vezetője úgy fogalmazott, hogy mindenképp sikernek könyvelik el a nemzeti parkkal való együttműködést. Mint mondta, a pályázatnak tulajdonképpen a nemzeti park a kivitelezője.

Barti Tihamér megyei tanácsos felhívta a figyelmet arra, hogy összességében kell nézni ezeket a kis turisztikai jellegű pályázatokat, ugyanis lassacskán sok kiépített, járható turistaösvény és bicikliút található szerte a megyében. Hargita Megye Tanácsa ezeket mindig is támogatta, áldoz a turizmus fejlesztésére, hogy ezáltal is a turisztikai célpontok egyre látványosabbak, szebbek legyenek – zárta gondolatait a megyei tanácsos.

Gyergyószentmiklós, 2013. november 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774