Újabb lépés a székely termékek érdekében

A hagyományos helyi termékek értékesítése mellett foglalt állást Borboly Csaba

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Kezeljék kiemelt figyelemmel azokat a mezőgazdasági termékeket, amelyeket hagyományos alkotóelemekből és az adott régióra jellemző feldolgozási eljárással állítanak elő, áll Borboly Csaba módosító javaslatában, amelyet április 2-i 106. plenáris ülésén fogadott el a Régiók Bizottsága Brüsszelben. Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Bizottsága tagjaként módosító javaslatait a mezőgazdasági termékek belső piacon és harmadik országokban történő megismertetésével és népszerűsítésével kapcsolatos intézkedések témakörökben nyújtotta be.

A közönséges agrártermékekhez képest a hagyományos módon előállított termékek környezeti, egészségügyi, közösségi, kulturális és foglalkoztatottságra gyakorolt kedvező hatása jelentősebb, hozzáadott értéket hordoznak. Közvetlen hatásuk a helyi, regionális élelmiszergazdaságra egyértelműen kimutatható. Ebből adódóan, belső piacon és a harmadik országokban történő megismertetésükre külön figyelmet kellene fordítani, indokolta meg módosító javaslatát Borboly Csaba, mivel úgy vélte, a Régiók Bizottsága agrártermékekkel kapcsolatos véleménytervezete nem szentel elég figyelmet a speciális eljárással, hagyományos módon előállított mezőgazdasági  termékeknek.
A tájspecifikus, hagyományos termékek belső piaci népszerűsítése nagyban segítené az európai termelőket a piacok globalizációjából adódó kihívások leküzdésében, versenyképességük megőrzésében. Hargita megyében is a nagy áruházláncok kiszorítják a kis termelőket a piacról, számos helyi termelő küzd a fennmaradás érdekében, mivel a vásárlók előnyben részesítik az ezekben található, sorozatgyártott és valamivel olcsóbb termékeket a helyben elkészített, jó minőségű termékekkel szemben. Ezért Borboly Csaba azt javasolta, hogy a biogazdálkodásban előállított termékek mellett a tájjellegű gazdálkodásban készített, elismert minőségrendszerekbe tartozó agrártermékek belső népszerűsítését is támogassák annak érdekében, hogy az európai termelők meg tudják őrizni versenyképességüket a nagy üzletláncokkal szemben.
A helyi termelők felkarolására és segítésére irányul a Hargita Megye Tanácsa által indított székely termék mozgalom, amelynek keretében több székelyföldi településen havonta megtartják a hagyományos és helyi termékek vásárát, helyet biztosítva a termelőknek portékáik bemutatására és árusítására, és lehetőséget teremtve a lakosságnak, hogy hozzáférjen az egészséges élelmiszerhez.
Hargita Megye Tanácsa tettekkel is kiáll a székely termékek és más értékeink mellett, ezt bizonyítja az is, hogy nemrég jogerősen pert nyert a fogyasztóvédelmi hivatallal szemben a tavaly februári feljelentés kapcsán (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/jogerosen-pert-nyert-hargita-megye-tanacsa-a-fogyasztovedelmi-hivatallal-szemben.html ).
- Szükség van arra, hogy európai uniós szinten is odafigyeljenek a helyi termelőkre és termékeikre, illetve tevékenységüknek a jogszabályok teret engedjenek – mondta Borboly Csaba.
A Régiók Bizottsága április 2-i plenáris üléséről a Hargita Stúdiónak is beszámolt a megyeelnök: http://youtu.be/EIPjbp82du0 .
Borboly Csaba 2012 októberétől állandó tagja a Régiók Bizottságának, ezen belül pedig a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), valamint az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba választották be, és az Európai Néppárt tagjaként vesz részt az üléseken. A megyeelnök RB-tagságáról és -tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.


Csíkszereda, 2014. április 2.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774