Újabb lépés a kisreptér fejlesztése ügyében

Magyarországi szakember tart terepszemlét Csíkcsicsóban

(0 Szavazat)36 megjelenítés

A magyarországi légiforgalmi irányító hatóság ajánlotta azt a tanácsadó céget, amelynek képviselője Hargita megyébe érkezett, hogy megvizsgálja a Hargita Megye Tanácsa által szorgalmazott kisrepülőtér-fejlesztés lehetőségeit. Gurály Roland október 13-án, hétfőn a megyei tanács RMDSZ-frakciójának ülésén tartott előadást a témában, majd terepszemlét tartott a csíkcsicsói repülőtéren, Dobos Alpár, a megyei tanács alintézményeként működő energiagazdálkodási ügynökség vezetőjének kíséretében.

A látogatás annak eredménye, hogy az elmúlt két évben Hargita Megye Tanácsa részéről több ízben és több szinten történt egyeztetés, és ezeken ismertették a fejlesztési elképzeléseket a hazai és magyarországi politikai szereplőkkel, illetve vállalkozókkal.
A magyarországi szakember elmondta, szükség van megvalósíthatósági tanulmányra, amely magában foglal környezettanulmányt, pénzügyi felmérést, a politikai, gazdaság, társadalmi és technológiai elemek vizsgálatát, valamint a lehetőségeket és veszélyeket egyaránt. Füves pálya helyett betonpálya építését javasolta ahhoz, hogy biztonságosan akár közepes méretű személyszállító gépek is leszállhassanak a megyében. Emellett még számos szempontból meg kell vizsgálni egy Hargita megyei kisreptér kialakításának vagy fejlesztésének lehetőségét, például hogy Európai Unión kívüli vagy azon belüli forgalomról lenne szó, milyenek az időjárási és domborzati viszonyok, és végezni kell egy költség-haszon elemzést is.
Borboly Csaba szerint „azzal kell gazdálkodni, ami van”, és a csíkcsicsói füves repülőtér már működik, azt lehetne fejleszteni. Egyelőre Hargita Megye Tanácsának szűk a jogi lehetősége erre, de biztató, hogy az országban a repülőterek a megyei tanácsok fennhatósága alatt állnak. A megyeelnök elmondta, hogy egy Hargita megyei kisreptér célja az lenne, hogy a térséget összekössék Budapesttel és esetleg távolabbi romániai városokkal légitaxi által, de egy kisreptér a menetrend szerinti járatok mellett akár egészségügyi szállításra is használható lenne, vagy áruszállításra, katasztrófavédelmi célokra – erdőtüzek vagy légi mentés esetében –, továbbá vállalkozók, befektetők számára, és a térségben turisztikai prémium szolgáltatás is építhető erre.
Hargita Megye Tanácsa már korábban kilátásba helyezte Csíkszeredának, Hargita megyének Budapesttel vagy akár Bukaresttel történő összekötését. A terv szerint fejlesztenék a Csíkszereda mellett működő kisrepülőteret. Erre azért lenne szükség, mert középtávon sajnos az autópályák Hargita megyét továbbra is el fogják kerülni, és ahhoz, hogy a beruházókat, a több pénzt elkölteni hajlandó turistákat idevonzzák, szükség lesz arra, hogy fogadhassák a kis- és akár a közepes méretű repülőgépeket. Erre akár 5-6 éven belül sor kerülhet, hogyha azokat a fejlesztéseket el tudja végezni a megye, amelyeket kitűzött, és ha kap rá uniós forrást, illetve Románia belép a schengeni övezetbe.
Hargita megyében jelenleg a legfejlettebb a Csíkcsicsó és Csíkszereda között működő  magánkézben levő 25 hektáros kis repülőtér, amely két hangárral és négy kisrepülővel rendelkezik. Antal András tulajdonos eddigi, saját erőből végzett fejlesztéseit folytatni kell, ha megfogalmazódik az a cél, amelyet a lehetőségek és a várható igények mentén a magyarországi tanácsadók segítségével kidolgozhatnak. Előtanulmányra van szükség, amely mentén már lehet konkrétumokról beszélni, jövőt tervezni, mondta el Borboly Csaba.

 

Csíkszereda, 2014. október 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774