Újabb lépés a Hargita megyei vidéki települések internet-hozzáféréséért

Lengyelországban találkoztak az Engage projekt partnerei

(0 Szavazat)139 megjelenítés

Az Engage projekt keretében a lengyelországi Olsztynban partnertalálkozón és műhelymunkán vettek részt Hargita Megye Tanácsának munkatársai, Gál Tünde és Török Hanna március 18–20. között. A projektben az országból egyedüliként Hargita Megye Tanácsa vesz részt, célja segíteni a vidéki régiókat Európa-szerte abban, hogy jobban megértsék, hogyan lehet kiépíteni szélessávú internethálózatot költséghatékonyan a vidéki térségekben, a fenntarthatósági követelményeknek megfelelően vagy éppen a helyi népesség és gazdasági tevékenység erősítése érdekében.

A projekt az egyik legsikeresebb az európai uniós projektek között, több európai parlamenti képviselő és politikus fejezte ki támogatását. Hargita Megye Tanácsa az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű gazdaságfejlesztési keretprogramjának megvalósítása érdekében vesz részt számos más európai uniós programmal együtt a projektben, amely a keretprogram Élhető vidék és környezetvédelem ágazati célkitűzésének eléréséhez járul hozzá.
A szélessávú internethálózat a befektetők vonzásának elengedhetetlen feltétele, az egyéb ügyintézések mellett fontos a személyes kapcsolattartás miatt is. Az internetnek köszönhetően a kis falvak is lehetőséget kapnak a világgal való kapcsolattartásra, megoldható a távmunka, ami megkönnyíti a fiatalok munkavállalását, ennek következtében lassul az elvándorlás. Hargita megyében a szélessávú hálózat a hangsúlyosan jelen levő kistermelőket, kézműveseket segítené a pályázásban, a vásárlókkal való egymásra találásban, hozzájárulna a vidéki területek gazdasági életének fellendítéséhez. A program a vidékfejlesztést célozza meg, az információs rendszer létrehozása összekapcsolja a településeket és azok intézményeit. Hargita Megye Tanácsa hivatalába bevezette a komplex e-kormányzási programot is, amelynek célja a lakosságnak és az üzleti szférának nyújtott közigazgatási szolgáltatások javítása a megyében online szolgáltatások bevezetésével. 
A mostani találkozó célja a jó gyakorlatok bemutatása, tematikus műhelymunkák szervezése, a végső kivitelezési terv és az idei tevékenységi terv ismertetése volt. A műhelymunkán elsőként a vezető partner részéről Clive Peckham beszélt röviden a porjektről, bemutatta annak célját, partnereit, majd ismertették, hogy az egyes régiókban mennyire sikerült a hálózatot kiépíteni. Bemutatták azt a 2014–2020-as lengyelországi tervet, melynek célja a befektetések ösztönzése a hálózat kiépítésére, a meglévő telekommunikációs infrastruktúra hatékony használata, a drót nélküli hálózat kiterjesztése, az internet-hozzáférés szélesítése a lakosság körében. Ezt követően a szlovén és a finn partner is ismertette elképzeléseit. A műhelymunka kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott, ahol technológiai, minőségi és hatékonysági kérdések kerültek terítékre.
A következő nap a partnerek közötti tanácskozás zajlott, amikor kiemelték a jó gyakorlatok összesítésének fontosságát, illetve a tapasztalatcserék alkalmával elsajátított tudás beépítését a kivitelezési tervbe. A projekt keretében sok tennivaló van még az év folyamán, többek között a zárókonferencia is, amelyre Szlovéniában kerül sor idén szeptemberben, viszont fontos kiemelni, hogy ez nem jelenti a projekt befejezését, hiszen a tényleges megvalósítások ezután következnek. A partnerek egyenként meg kell fogalmazzák, hogy hogyan bővíthető az alkalmazás, hogyan népszerűsíthető a projekt, és költségvetést készítenek az elkövetkező időszakra.
A találkozón jó gyakorlatokat és ötleteket hallhattak a partnerek Hargita Megye Tanácsának képviselőinek értékelése szerint, és ezeket a jövőben fel tudják használni a megye fejlesztése érdekében.


Csíkszereda, 2014. március 27.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774