Újabb lépés a csíksomlyói multifunkcionális központ diákok általi hasznosítása érdekében

Székelydobón ülésezett Hargita Megye Tanácsa 

(0 Szavazat)152 megjelenítés

A Bögöz községhez tartozó Székelydobón tartották Hargita Megye Tanácsának soros havi ülését január 28-án.
Elsőként Farkas Mózes, Bögöz község polgármestere köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a községben a közelmúltban elvégzett fejlesztések fontosságát, úgy mint a kaláka program is, hiszen ennek köszönhetően sikerült kicserélni a székelydobói kultúrotthon tetőszerkezetét, illetve a község tanintézményeinek felújítását. Ugyanakkor felhívta a figyelmet további fejlesztések fontosságára, úgy mint a kanalizálás elvégzése, utak felújítása stb. 

Jakab Lajos helyi plébános röviden bemutatta a települést, majd örömének adott hangot, amiért pár éve némileg enyhült a fiatalok elvándorlása, jövőt látnak a településen, amiben véleménye szerint szerepe van a megyei tanács által elvégzett fejlesztéseknek is. Mindezért köszönetet mondott, ugyanakkor további odafigyelést kért a megyei előljárók részéről.
Borboly Csaba jó példának nevezte a községet, hiszen itt összefogásban a közösségi élet megszervezésén dolgoznak, kialakították a falutanácsosi rendszert is, illetve ha kalákát szerveznek, az egész település odaáll és dolgozik. – Azzal a nem titkolt céllal szerveztük itt a tanácsülést, hogy a megyei tanácsos kollégákkal felmérjük, és lehetőségeinkhez mérten támogassuk a kicsiből sokat megvalósító elképzeléseket – emelte ki Borboly Csaba.
A tanácsülés napirendi pontjai között szerepelt a Hargita Megye Tanácsa által 2007-ben felvett 28 millió lejes hitel újratárgyalt értékének elfogadása, aminek köszönhetően mintegy 3,5 millió lejjel csökkent a törlesztendő összeg. A megyei tanács pontosította a közvagyon leltárát, homoródfürdői ingatlanokat tettek át magánvagyonba annak érdekében, hogy együttműködési szerződések által könnyebben tudják hasznosítani, használatba adni önkormányzatoknak, szervezeteknek, egyházaknak. A testület döntött az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségével kötött haszonkölcsönszerződés meghosszabbításáról is, amellyel a felügyelőség használatába adták Csíkszeredában a Borvíz út 2. szám alatti ingatlant a hozzá tartozó felszerelésekkel együtt, amely annak székhelyéül szolgál.
Gyakorló műhelyként, elsősorban a vendéglátóipari szakiskolát végző diákok számára szakképzési lehetőségként szeretnék hasznosítani a csíksomlyói multifunkcionális központot, ezért átadták az illetékes Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatóság használatába a hozzá tartozó felszerelésekkel együtt. 
A tanácsülés végén a nagy számban részt vevő helyi lakosság hozzászólásai hangzottak el, felmerült az iskolai osztályok megszüntetésének veszélye, de szó esett a  földek kiparcellázásának hiányáról, ami miatt sok fiatal inkább külföldön próbál szerencsét. Továbbá azt is nehezményezték a helyiek, hogy a Béta, Dobó és Vágás sík területnek van nyilvánítva, emiatt kevesebb finanszírozást kapnak, mintha hegyvidéki terület volna. A megyei tanács vezetői egyenként megválaszolták a felmerült kérdéseket, és további támogatásukról biztosították a település lakóit.

Kányád problémáiról is egyeztettek
A tanácsülést megelőzően a megyei tanács elnöke Kányádba látogatott, ahol György Sándor polgármesterrel, valamint Benedek Enikő iskolaigazgatóval egyeztetett a 2010-ben elkezdődött tornaszoba megépítésének lehetőségéről, ugyanis nincs tornaterme az iskolának, így nincs ahol megtartsák a tornaórákat, ami főleg télen jelent problémát. Borboly Csaba elmondta, az egyik lehetőség az, hogy kalákában építsék meg, a másik az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) való finanszírozás.

Ünnepség a vágási tölgynél
A vágási tölgy 2013-ban a második helyezést érte az Év Fája Romániában versenyben, ennek megünneplésére örökbefogadási ünnepséget szerveztek január 28-án, ahol a megyei tanács örökbe fogadott egyet a nyolc tölgyfa közül, ugyanakkor vállalta a tölgyek körüli park kialakításának finanszírozását. Az ünnepségen részt vett Borboly Csaba, aki méltatta Gál Barna, a Három Hegy Ifjúsági Egyesület elnökének kezdeményezését, amiért benevezte a fát a versenybe, felhíva a figyelmet a település értékeire. Elmondta, hasonló fiatalokra van szükség megyeszerte, akik a közösség érdekében önzetlenül tevékenykednek.


Csíkszereda, 2015. január 28.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774