Újabb csapatot alakítana Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

(0 Szavazat)49 megjelenítés

Az idei síszezontól állandó szolgálatot biztosít a parajdi Bogdán sípályán Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának gyergyói csapata, a Dancurás Hegyimentő Egyesület. A sípálya tulajdonosa is fontosnak tartja a megfelelő körülmények biztosítását a turisták biztonsága érdekében, ehhez nyújtanak profi szolgáltatást a hegyimentők, akik folyamatosan ellenőrzik a pálya felszerelését, illetve állandóan felügyelik a lesiklókat.

A hegyimentőket tömörítő közszolgálat munkatársai megbeszélést tartottak február 3-án, kedden Parajd polgármesterével, Bokor Sándorral, Szováta polgármesterével, Péter Ferenccel, Borboly Csaba megyeelnökkel és a gyergyói hegyimentőcsapat vezetőjével. Amint Fekete Örs, a közszolgálat vezetője elmondta, az önkormányzatok segítségével szeretnének létrehozni egy önkéntes csapatot, amely a Bucsin-tető sípályáinak szolgálatát látná el. Erre jó példa a Borszéken működő helyi hegyimentőcsapat, amelyet a közszolgálat az önkormányzattal közösen hozott létre. Ez a csapat állandó felügyeletet és sípályamentést biztosít. A Bucsin-tetőn több sípálya van, ezért fontos, hogy állandó hegyimentő szolgálata legyen. A közszolgálatnak vannak munkatársai, akik az Országos Hegyimentő Egyesület oktatói, így a gyergyói csapat tagjai tudják biztosítani az önkéntesek kiképzését. A közszolgálatnak is fontos lenne a csapat létrehozása, magyarázta Fekete Örs, hiszen bármilyen történés esetén a gyergyói vagy a székelyudvarhelyi csapatnak kell kiszállnia, de ez a két csapat több tíz kilométerre van a helyszíntől.
Továbbá terítékre került a székelyföldi közös turisztikai fejlesztések fontossága, a szolgálatások összehangolása, egymás kínálatának kiegészítése a vendégéjszakák és a látogatottság növelése érdekében, főként két szomszédos település esetében, mint Parajd és Szováta. A fejlesztés érdekében elengedhetetlen a villamosítás, amely a sok ígérgetés ellenére sem valósult még meg, kormánypénz nem érkezett erre a célra az elmúlt húsz évben. A megbeszélésen elhangzott, hogy a munkálatok elkezdéséért a villamosítás belefoglalható Hargita Megye Tanácsa Kisvillany programjába a döntéshozó testület többségének beleegyezésével. Ennek keretében kalákában szerveznék meg a kivitelezést, amelyből a megyei tanács hozzájárulása mellett a helyieknek is kell venniük a részüket, segíteniük kell a megvalósításban. Ez nagy előrelépést jelentene, hiszen közel 150 gazdaság van a zónában, illetve sípályák, amelyek elektromos árammal való ellátását generátorok biztosítják, szennyezve a természetes környezetet. A villanyvezetéshez az első lépés a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése lesz. A kistérségi szintű turisztikai együttműködés fontos Székelyföld turisztikai vonzerejének fejlesztése érdekében, értettek egyet a jelenlevők.

 

Csíkszereda, 2015. február 4.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774