Újabb adomány besztercei magyar kollégistáknak

1500 kilogramm burgonyával segítik a bentlakókat

(0 Szavazat)53 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa által elindított Összetartozunk elnevezésű, a szórványmagyarság támogatására irányuló program részeként november 13-án burgonyát adományoztak a Beszterce-Naszód megyei kollégistáknak. Kerekes Zoltán, a vicei Bástya Egyesület elnöke levélben kérte Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsa elnökének segítségét, hogy vállalkozó, segítőkész embereken keresztül lehetőségükhöz mérten burgonyával segítsék a kollégiumi bentlakókat. 

– Annak ellenére, hogy egyre magasabb a burgonyának az ára, akit megszólítottunk kérésünkkel, mindenki szívesen az ügy mellé állt, így alig fél nap alatt 1500 kilogramm pityókát sikerült összegyűjteni. Ezért köszönet illeti a madéfalvi, a csíkszépvízi, a tusnádi, a csíkkozmási és a lázárfalvi adományozókat, élükön a polgármesterekkel, akik megszervezték a helyi gyűjtést – emelte ki szerda reggel, az adomány útra bocsátásakor Becze István megyei tanácsos, aki szívügyének tekinti a szórványmagyarság támogatását.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömének adott hangot, hogy a Hargita megyeiek önzetlenül az ügy mellé álltak, így rövid időn belül sikerült teljesíteni a besztercei partner szervezet kérését. Ez a segítő szándék is szép példája annak a kalákakezdeményezésnek, amely az utóbbi időben megerősödött Hargita megyében, számos oktatási intézménynek nyújtva ily módon támogatást.
Az idei tanévben a magyardécsei kollégiumban négy csángó és hét mezőségi gyerek lakik. Rövid távon ez így megfelelő segítség a magyardécsei iskola és közösség számára, hosszú távon azonban a tanári kar, a helybéli önkormányzat, a Beszterce-Naszód megyei politikum és a Bástya Egyesület összefogásával a helybéli iskola felső szintjét bentlakássá akarják átalakítani a nagyobb befogadóképesség érdekében. Tíz tovább tanuló diák Erdély három különböző megyéjének öt iskolájában folytatja magyar nyelven tanulmányait a Bástya Egyesület támogatásával. A vicei kollégiumban tizennégy csángó és tizenhét mezőségi, azaz összesen harmincegy gyermeket helyeztek el. A vicei kollégiumban elérték a befogadóképesség felső határát, ezért szükségessé vált ennek növelése.

Csíkszereda, 2013. november 13.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774