Új sziklamászó falak és tiszta vizű tó Hargita megyében

(0 Szavazat)68 megjelenítés

Újabb tevékenységek zajlottak az elmúlt hétvégén Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának Hegyimentők hónapja elnevezésű programsorozatában.

Mászónapok a Kossuth-sziklánál
A csíki hegyimentők folytatták a hargitafürdői Kossuth-sziklánál elkezdett munkálatokat, az önkéntesek segítségével hét új sziklamászó utat építettek ki. Ennek kivitelezését már rég tervezték, hiszen ezzel minden szinten biztosított a megfelelő terep Hargita megyében a sziklamászáshoz: a kezdők a Kossuth-sziklánál, a haladók a csibai mászófalaknál, a profik pedig az Egyeskőnél, a Vargyas-szorosban vagy a Békás-szorosban mászhatnak – magyarázta Fekete Örs, a közszolgálat vezetője. Hozzátette: a most elkészített mászóutak kezdőknek ajánlottak, hiszen a sziklamászás technikájának elsajátítása után bárki tudja teljesíteni ezeket, és így megbarátkozhat a sziklamászással.
A hegyimentők úgy tervezik, hogy itt majd gyerekprogramokat is szerveznek, ahonnan a kicsik pozitív élményekkel térhetnek haza. Az első rendezvényüket október 11–12-én tartják, ahova elsősorban a kezdőket és a középhaladó mászókat várják.

 

Tiszta a zetelaki gát vize
A közszolgálat búvár szakosztálya a Székelyföld állóvizeiért programsorozat keretében a zetelaki gát vizét tanulmányozta az elmúlt hétvégén. A vártnál sokkal jobb látótáv fogadta a búvárokat, és így olyan területeket is sikerült feltérképezni, amelyeket eddig a víz átláthatatlansága miatt szinte lehetetlen volt.
– Sajnos ebben a tóban évente történnek balesetek, ezért nagyon fontos, hogy búváraink felkészülve, a tó mélységeit ismerve érkezzenek ki egy-egy esethez – nyilatkozta Fekete Örs.
Megvizsgálták a tó szennyezettségét is, és jó hír, hogy kevés szemetet találtak a vízben.

 

Csíkszereda, 2014. október 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774