Udvarhelyszéki gazdák a debreceni Farmer-Expón

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács az Udvarhelyszéki RMDSZ-el partnerségben idén második alkalommal szervezte meg székely gazda programját, amelynek köszönhetően 26 gazda látogatott el Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági és agráripari szakkiállításra, a 23. debreceni Farmer-Expóra, amelyet augusztus 17. és 20. között tartottak.

A székely gazdák kérése alapján tavaly a sertéstenyészet és a gyümölcstermesztés volt a téma, idén pedig a juh- és szarvasmarha-tenyészet kapcsán állították össze a szervezők a programot, amely aktuális képet ad az ágazat jelenlegi helyzetéről, és irányt mutat a gazdák számára.

– A székely gazda program nélkülözhetetlen számunkra, hiszen az udvarhelyszéki lakosság többsége állattartással és mezőgazdasággal foglalkozik, ebből próbál tisztességesen megélni, őket meg segíteni kell a fejlődésben. Az európai források legnagyobb része a gazdaprogramokon keresztül hasznosul, ezen a területen tapasztalható a legnagyobb érdeklődés. Ebből kiindulva, arra törekszünk, hogy a gazdákat segítsük a pályázati források kihasználása mellett a szakmai látogatásokra, konferenciákra, kiállításokra való eljutásban is – mondta Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke.

Az esemény megnyitóját követően a résztvevők számos állatot, mezőgazdasági gépet tekinthettek meg. Antal István parlamenti képviselő is elkísérte a székely gazdák csapatát, akinek segítségével találkozhattak a Magyar Juhtenyésztők és Juhtenyésztő Egyesületek Szövetségének elnökével, Székely Pállal, valamint a Magyartarka Szarvasmarha Egyesület képviselőivel. A szakmai tanácskozások során konkrét együttműködési lehetőségek is felmerültek.

Székely Pál nyugdíjas professzor felhívta a figyelmet arra, hogy nem érdemes kísérletezni a juhfajták keresztezésével, hiszen a jelenleg létező fajok a maximumot nyújtják, így valósulhat meg az elvárt hozam, emellett térségünkben a hegyvidéki fajták tenyésztésére érdemes hangsúlyt fektetni.

A gazdák elégedetten emelték ki, hogy sok olyan dolgot hallhattak és láthattak, amire nem lett volna lehetőség itthon, valamint jelezték, hogy jövőre is szívesen részt vennének a székely gazda programban.

Szeptember folyamán a gazdák itthon is részt vehetnek egy szakkiállításon, a Nagygalambfalva önkormányzata által szervezett Juhé Fesztiválon, amelyen saját jószágaikat is bemutathatják az érdeklődőknek.

 

Csíkszereda, 2014. augusztus 20.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774