Udvarhelyszék felekezeti sokszínűségét jelzi a támogatott rendezvények nagy száma

Aláírták az egyház-támogatási szerződéseket 

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Tizenkilenc egyház-támogatási szerződést írtak alá összesen több mint 50 ezer lej értékben Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén május 6-án, kedden olyan rendezvényekre, amelyek nyerteseknek bizonyultak Hargita Megye Tanácsa idei pályázati kiírásán. A nyilvános szerződés-aláíráson három felekezet udvarhelyszéki képviselői vettek részt: Mátyás Károly római katolikus főesperes, Kántor Csaba református esperes, Lőrinczi Lajos unitárius esperes, továbbá helyi plébánosok és lelkészek.

Az ünnepélyes szerződés-aláírás előtt Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte az eseményen megjelent egyházi méltóságokat, kiemelve, hogy Udvarhelyszék felekezeti sokszínűségét is jelzi a támogatott rendezvények nagy száma, hiszen a három felekezet révén ez a térség több pályáztatott egyházi rendezvénnyel rendelkezik most, mint a megye másik két térsége.
– Udvarhelyszékre nemcsak a felekezeti sokszínűség és az erőteljes ökumenizmus jellemző, hiszen arányosan itt van a legtöbb kistelepülése a megyének, emiatt pedig az egyház társadalmi és közösségerősítő szerepe is nagyon hangsúlyosan jelenik meg Székelyföld eme részén – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke. Borboly Csaba ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem csoda, hogy az egyház közösségépítő munkája hatékonyabb más intézményekhez képest, hiszen ezeréves tapasztalattal rendelkezik.
Az egyházi vezetők egybehangzó véleménye az volt, hogy a pályázati program keretében támogatott rendezvényeknek, valamint a felekezetek munkásságának is az egyik legfontosabb célkitűzése az ifjúság nevelése, a fiatalokkal való törődés kell, hogy legyen – hiszen, Lőrinczi Lajos unitárius esperes szavaival élve, az elmúlt években az egyház által adminisztrált épített örökség megőrzését is szem előtt tartották, az önkormányzatok és más partnerek támogatásával, de ezeket az épületeket élettel, fiatalokkal kell betölteni.
A történelmi felekezetek képviselői értékelték a megyei tanács támogatását hangsúlyozva, hogy a különböző közösségi programokra szánt összegek, a sok esetben kovászerővel bíró résztámogatások nagymértékben megtérülnek a kisebb-nagyobb települések életében.

Székelyudvarhely, 2014. május 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774