Törvénymódosítás az érintettek véleményének figyelembevétele nélkül?

(0 Szavazat)17 megjelenítés

Kifogásolja Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, hogy a vadászatról és a vadak védelméről szóló 2006/407-es törvény módosítása előtt nem vették figyelembe a megyei tanács elemzőcsoportja által a vadkárokról készített, hosszú konzultációsorozat nyomán véglegesített helyzetjelentést, pedig az javaslatokat tartalmazott a jogszabályok tekintetében is, és belefoglalták az illetékes szakhatóságok, szervezetek, erdőtulajdonosok, erdőkben és mezőn gazdálkodók, illetve a közösségek vezetőinek meglátásait. 

A megyeelnök emlékeztet arra, hogy számtalanszor felhívta a figyelmet a Hargita megyében elszaporodott medvékre, amelyek nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem az emberek életét is veszélyeztetik. A többszörös túlszaporulat miatt – amit az illetékes állami szervek is elismernek – romlik a genetikai állomány minősége, ráadásul évről évre duplázódik az életveszélyes támadások száma.
– A jogszabály módosult, de oly módon, hogy abból az látszik, ezúttal sem az emberek élete a legfontosabb. Mi eddig is és ezentúl is különböző témákban módosító javaslatokat készítünk, továbbra is párbeszédet javasolunk, igyekezni fogunk, hogy kimutassuk a térségünkben létező problémákat. Nem adjuk fel törekvéseinket a jelenleg érvényben lévő törvények módosítására, a Székelyföldön élő emberek érdekében. Az elmúlt időszakban a szaktárcának küldtük el a jelentést, most pedig a parlament minden tagjának, hogy vegyék figyelembe és térjenek vissza korábbi döntésükre – fogalmazott a megyeelnök.
Mint ismeretes, Borboly Csaba tavaly ősszel közvitát kezdeményezett és hatékony hatósági fellépést szorgalmazott az egyre szaporodó vadkárok, valamint az emberéletet veszélyeztető medvetámadások ügyében. A konzultáció alapján az intézmény elemzőcsoportja jelentést készített, amelynek végleges változatát korábban elküldte a környezetvédelmi minisztériumnak. A dokumentum a következő linken olvasható:
http://elemzo.hargitamegye.ro/medvekerdes-es-vadkarok-hargita-megyeben/.

 

Csíkszereda, 2015. március 2.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774