Törvényeket vitattak meg Udvarhelyen

(0 Szavazat)42 megjelenítés

A földvásárláshoz, a legeltetéshez, valamint a pásztorkutyákhoz kötődő sürgős kérdésekről egyeztettek Székelyudvarhelyen március 4-én. Mintegy 60 udvarhelyszéki közbirtokossági vezető, polgármester, vadászegyesületi vezető és gazda részvételével szervezett egyeztetést Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság székhelyén.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke felvezetőjében elmondta, hogy a megbeszélést az érdekeltek igénye alapján szervezték meg. A megyeelnök hangsúlyozta, hogy több égető témát javasoltak megbeszélésre, az egyeztetés időszerűségét pedig a hét első napján Bukarestben aláírt kormányzati szerepvállalási egyezmény is szolgáltatja.
Márton István, a vidékfejlesztési egyesület igazgatója röviden ismertette a termőföld adásvételéről szóló törvényt, majd Borboly Csaba és Jakab Ferenc, a zetelaki közbirtokosság elnöke beszéltek a kiöregedő falvak helyzetéről, illetve a helyi szereplők cselekvési lehetőségeiről, a követendő példákról. Ezt követően Bölöni Ferenc, a Hargita Megyei Agrárkamara munkatársa ismertette a 34/2013-as sürgősségi kormányrendelet, valamint az 1064/2013-as kormányhatározat végrehajtási normáit a legeltetés megszervezése és a legelők gazdaságos kihasználása tekintetében, majd Dóczy Annamária, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa beszélt a pásztorkutyák kérdésköréről, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője pedig a hegyvidéki tevékenységek turisztikai vonatkozásairól fejtette ki gondolatait. Végül Benke József a vadászegyesületek, Mátéfi Domokos pedig a gazdák nevében szólt hozzá az egyeztetés témáihoz, majd több résztvevő, köztük a polgármesterek is, ismertették álláspontjukat, javaslatukat, kéréseket is megfogalmazva.
A tanácskozás végén Borboly Csaba összegezte azokat az egyeztetés során megfogalmazott tennivalókat, amelyekre a földvásárlás, a legeltetés, valamint a pásztorkutyák kérdésében a közeljövőben koncentrálni kell, hangsúlyozva a kisfalvak elnéptelenedése kapcsán felmerült közös cselekvési lehetőségeket, a legeltetési, valamint a módosuló földvásárlási jogszabályokról szóló széles körű tájékoztatás fontosságát, illetve a pásztorkutyák ügyében a vadászok és az állattartó gazdák bevonásával zajló további egyeztetések szükségességét. A megyeelnök megköszönte a jelenlevőknek az elhangzott jogszabály-módosítási javaslatokat, amelyeket a megyei tanács illetékesei a legrövidebb időn belül egybegyűjtve továbbítanak a kormányzati és törvényhozási döntéshozóknak.


Székelyudvarhely, 2014. március 4.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774