Tojásírás a megyeházán

Fontosnak tartják a hagyományok megélését

(0 Szavazat)39 megjelenítés

Április elsején a csíkszeredai megyeháza tanácstermeinek előterében Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Művészeti Népiskola hagyományos húsvéti tojásírást szervezett gyerekeknek. A foglalkozás fő célja a népi tudás iránti érdeklődés fokozása, a hagyományos húsvéti tojás szín- és mintavilágának megismertetése, népszerűsítése, valamint a különböző szimbólumok megismerése és kivitelezése volt. 

A részt vevő gyermekek Kisné Portik Irén néprajzkutató szakmai irányítása mellett sajátították el a különböző mintákat, amelyeket kesice és méhviasz segítségével felvittek a főtt tojásokra, majd pirosra megfestették. Száradás után melegített anyaggal letörölték a viaszt és kifényesítették a tojást. Közben tavaszi dalokat énekeltek és húsvéti locsolóverseket mondtak.
Péter Csaba, a Népiskola vezetője örömének adott hangot, hogy a gyerekek lelkesek és nagyon érdeklődnek a hagyományok iránt, aminek az egyik szép példája a húsvéti írott tojás készítése. A tojásfestésbe bekapcsolódott a Xántusz János Általános Iskola, a 6-os Számú Óvoda nagycsoportja, a Nagy István Művészeti Szakközépiskola második, negyedik és ötödik osztályos tanulói, valamint a Szent Anna Speciális Iskola diákjai.
A gyerekek mellett Hargita Megye Tanácsa munkaközösségéből is többen részt vettek a tojásfestésben, Szabó Barna megyemenedzser és Zonda Erika vezérigazgató is egy-egy piros tojással távozott.

 

Csíkszereda, 2015. április 1.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774