Több mint kétnapos lovas váltót rendeznek mintegy 75 települést érintve

(0 Szavazat)46 megjelenítés

A Csíkcsicsói Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület, valamint több Hargita és Kovászna megyei hagyományőrző és sportegyesület szervezésében idén augusztus 15–17. között rendezik meg a Székely lovasok Székelyföldért nevű lovas váltót, amelyen több mint 200 lovas vesz részt, megközelítőleg 500 km-t lovagolva 54 óra alatt, mintegy 75 települést érintve. Erről tartottak sajtótájékoztatót a szervezők július 31-én, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán. 

Jelen volt Lutz Levente a Csíkcsicsói Csodaszarvas Lovasíjász Egyesület részéről, Petres Kálmán, a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület elnöke, Bajkó Tibor, a gyergyói Krigel Sport Klub elnöke, Jakab Kevend, a háromszéki Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület elnöke, Szőcs Elek a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület részéről, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Tánczos Barna szenátor.
Borboly Csaba szerint fél órát tartana felsorolni az összes székelyföldi lovasrendezvényt, illetve azokat az eseményeket, amelyeken a lovassportok is megjelennek.
– A ló része mindennapjainknak, a lovassportoknak identitáserősítő szerepük van. Büszkék lehetünk lovasainkra, akik meggyőződésből, saját költségen vágnak neki ennek az útnak. Pozitív képet sugároznak Székelyföldről, és nekünk cirkuszok helyett erre van szükségünk, hogy ország-világ jó hírt kapjon térségünkről lovas nagyköveteink által is. Az ilyen jellegű rendezvények egyfajta brandet jelenthetnek Székelyföldnek, amely által, ha nem is azonnal, de érezhetően nőhet a vendégéjszakák száma – jelentette ki a megyeelnök.
Lutz Levente elmondta, tudomásuk szerint még nem volt példa olyan rendezvényre, amelyen amatőr és profi lovasok, bármelyik szakágból egyaránt részt vehetnek. Éjjel-nappal, időjárástól függetlenül lovagolni fognak, térségenként váltva egymást, átadva a stafétát a következő térség résztvevőinek. A kétszáz lovas csak a gerincét adja az eseménynek, bárki csatlakozhat hozzájuk egy-egy szakaszon. A rendezvény nyitott bárki számára, aki biztonságosan meg tudja ülni a lovat, de a szervezők kérik, hogy ezt ünnepi viseletben – székely ruhában vagy fehér ingben, fekete nadrágban –  tegyék. Lutz azt is közölte, hogy jövőre bevonnának más megyéket, az elkövetkező két-három évben pedig határon túliakat is.
Petres Kálmán kijelentette: a kezdeményezés üzenete az, hogy Székelyföld egy és oszthatatlan. A résztvevők ezzel kiállnak a székelyföldi autonómiatörekvések mellett, mondta, és példaértékűnek nevezte a lovasok összefogását. Jakab Kevend úgy fogalmazott, fontos sportszerepet is betölt az esemény, de annál többet jelent. Bajkó Tibor megjegyezte, a gyergyóiak szerencséseknek érezhetik magukat, mert csak nappal kerül rájuk a sor. Elmondta, hogy a résztvevőknek biztosítanak patkolókovácsot, állatorvosi felügyeletet és szükség esetén lószállító autót is. A Krigel Sport Klub elnöke szerint kellő hozzáállással a lovasportok Székelyföld fellendülését szolgálják, valamint régi mesterségek elterjedését, kezdve a kovácsmesterségtől a szerszámkészítésig. Nem kell kitalálni semmit, csak lemásolni azt, ami Nyugat-Európában jól működik, jelentette ki.
Tánczos Barna szenátor méltatta a szervezők munkáját, mint mondta, meggyőződése, hogy ilyen léptékű rendezvényt csak erős lovastársadalommal lehet szervezni, és Székelyföld az országban élen jár a lovassportokat illetően.
Mint elhangzott, a staféta egy GPS-készülék lesz, amelyet egy tarisznyában visznek majd, rögzíti többek között a megtett távokat és az időt is. Hordozóját egy másik lovas kíséri, aki a székely zászlót viszi, amelyre azokon a településeken, ahol fogadják őket, pántlikát kötnek. Részt vesznek számos lovassport képviselői, a lovasíjászoktól kezdve a fogathajtókig, sőt az indulók között lesz, aki pónilovon vág neki az útnak.
Augusztus 15-én reggel öt órakor a csíkcsicsói Olt-hídtól indulnak a lovasok. Az útvonal a következő: Csíkcsicsó (Olt-híd) – Marosfő (4 óra, 40 km); Marosfő–Sikaszó (Vasláb, Tekerőpatak, Gyergyószentmiklós, Szárhegy, Ditró, Remete, Alfalu, Libán; 10 óra, 100 km); Sikaszó–megyehatár (Zeteváralja, Fenyéd, Udvarhely, Gyepes, Homoródszentmárton, Almás, Karácsonyfalva, Oklánd, Újfalu; 16 óra, 90 km); megyehatár–Torja (Vargyas, Olasztelek, Barót, Bibarcfalva, Nagybacon, Szárazajta, Zalánpatak, Kőröspatak, Árkos, Szentgyörgy, Ilyefalva, Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva, Réty, Lécfalva, Telek, Szörcse, Mártonfalva, Hatolyka, Szentkatolna, Kézdivásárhely; 18 óra, 170 km); Torja–Csíkcsicsó (Bükszád, Tusnád, Csatószeg, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Csíkszentkirály, Csíkszereda, Csíksomlyó, Csobotfalva, Pálfalva, Delne; 6 óra, 70 km). 
A csatlakozni kívánók és a sajtó képviselői az esemény ideje alatt mobiltelefonon hívhatják az adott térség kapcsolattartóját az alábbi számokon:
Alcsík: Szőcs Elek – 0744-557831
Felcsík: Lutz Levente – 0743-126174
Udvarhelyszék: Szász Dénes – 0745-646947
Gyergyószék: Bajkó Tibor – 0725-592800
Háromszék: Jakab Kevend – 0758-050861

Csíkszereda, 2014. július 31.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774