Több mint két és fél millió lejt utalnak ki megyei utak javítására

Kelemen Hunor RMDSZ-es miniszterelnök-helyettes közbenjárásának is köszönhető a támogatás

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Jelentős összeget különített el tartalékalapjából a román kormány az árvízkárok enyhítésére. Az egész országban szétosztandó támogatásból 7,2 millió lejt Hargita megyének utalnak ki, amelyből 2,8 millió lejt fordítanak az árvizek sújtotta megyei besorolású utakra. 

A 132A jelzésű, Homoródszentmártonra vezető megyei útra, valamint az azon található három hídra 100 ezer lejt, a Gyergyótölgyesre vezető 127A jelzésű útra 80 ezer lejt, az azon található három híd felújítására pedig 1,2 millió lejt fordítanak. A szintén Tölgyes felé vezető 127 jelzésű út javítására 143 ezer lejt, míg az azon található két híd rendbetételére 145 ezer lejt folyósítanak. A Farkaslaka községen átvezető 134A jelzésű megrongálódott megyei út javítására 500 ezer lej a támogatás, valamint az azon található hidak rendbetételére további 300 ezer lej érkezik a kormánytól. Az Etéd községbe vezető 135A és 136B jelzésű utakra pedig összesen 360 ezer lejt fordítanak. A településeknek szánt fennmaradó 4,4 millió lejből Kápolnásfalu 145 ezer, Oroszhegy 600 ezer, Gyimesközéplok 700 ezer, Gyergyótölgyes 155 ezer, Oklánd 10 ezer, Madéfalva 16 ezer, Homoródalmás 65 ezer, Csíkkozmás 33 ezer, Siménfalva 60 ezer, míg Farkaslaka község 2,6 millió lejt kap.    
Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ szövetségi elnöke fontos eredményként értékeli a magyar többségű megyéknek szánt összeg odaítélését.    
– A kormányzás az emberekért, a közösségért van, ez az RMDSZ feladata. Nekünk kormányzati alapokból is kell támogatnunk településeinket, mert a beruházások által könnyebb lesz az életünk, javulnak az emberek és a családok életkörülményei – áll a szövetségi elnöki iroda által kiadott közleményben.
Mint ismeretes, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke először a július 28-i prefektusi kollégiumi ülésen kérte, hogy hasonlóan más károsult megyékhez, a prefektúra és a megyei tanács közösen terjessze elő az árvízkárokat. Az augusztus 25-én tartott prefektusi kollégiumon felhívta a figyelmet arra, hogy a Hargita megyei katasztrófavédelmi bizottság augusztus elején még nem terjesztette fel a kárigénylést a kormányhoz annak ellenére, hogy a polgármesteri hivatalok eleget tettek a törvényes feltételeknek az árvízkárok enyhítésére vonatkozó igénylésükhöz, benyújtották a teljes dokumentációt. Ugyanakkor egy héttel ezelőtt, szeptember 11-én, amikor Victor Ponta miniszterelnök, valamint Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes Hargita megyébe látogatott, Borboly Csaba személyesen is felhívta az elöljárók figyelmét a megye természeti katasztrófák okozta súlyos gondjaira. Az RMDSZ közbenjárásának köszönhetően végül más megyékhez viszonyítva másfél hónap késéssel, de még időben megérkeztek a kárigénylések Liviu Dragnea miniszterelnök-helyetteshez. 
– Sok égető problémát old meg a megyének kiutalt közel kétmillió eurónyi összeg. Hargita megye tizenegy legsúlyosabban érintett településének rendbetétele, illetve a megyei utak helyreállítása indul el. Madéfalva, Csíkkozmás, Oklánd, Homoródalmás, Gyimesközéplok, Gyergyótölgyes, Kápolnásfalu, Csíkszereda, Oroszhegy, Farkaslaka és Siménfalva most fellélegezhet, ennek jelentősége pedig nem elhanyagolható – nyilatkozta Borboly Csaba.
A kiutalt összeg szétosztásával kapcsolatban a megyei tanács elnöksége már holnap, szeptember 19-én reggel összeül. Ugyanakkor Csíkszentimre község esetében újabb kormányhatározat-tervezet előterjesztését kezdeményezik, hogy az ott keletkezett károkra is a lehetőségekhez mérten nyújtson segítset a kormány a tartalékalapból.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774