Több milliárd régi lejjel támogatnák az önkéntes tűzoltó-egyesületeket

Borboly Csaba pályázásra biztatta a lánglovagokat

(0 Szavazat)96 megjelenítés

Több mint 220 önkéntes tűzoltó volt jelen Hargita, Kovászna és Maros megyéből január 18-án, szombaton az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségének szakmai értekezletén Gyergyóalfaluban. A találkozónak a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében a Sövér Elek Iskolaközpont díszterme adott otthont, ahol az elméleti oktatás utáni szünetben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte az önkéntes lánglovagokat. Örömének adott hangot, hogy ilyen sok tűzoltó gyűlt össze, és kiemelte, hogy fontos a megelőzés és a bevetés szétválasztása, így az erőforrások eszerinti elkülönítése.

– Az idei évben Hargita Megye Tanácsa költségvetésében kétmilliárd régi lejt szeretne elkülöníteni az önkéntes tűzoltó-egyesületek számára, ami a tavalyi év duplája lenne – hangsúlyozta a megyeelnök. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a pályázat nem az egyedüli támogatási forrás, hisz több milliárd régi lej értékben támogatta és támogatja a megyei tanács az önkéntes tűzoltó-alakulatokat.
Mint elhangzott, a hivatásos tűzoltók felszerelésének javítása is egy több millió eurós megyei tanácsi pályázat révén valósulhatott meg, valamint a Hargita Megyei Készenléti Felügyelőség munkáját is segíti az intézmény. Az elöljáró biztatta a jelenlévőket, hogy az elkövetkező napokban még nyújtsák be igényléseiket, hogy még milyen közös használati eszközökre van szükség, amivel a munkájukat lehet segíteni, hogy az életüket kockára tevő bevetésekről érhessenek vissza biztonságosan a szeretteikhez, épen és sérülésmentesen.
A megyei tanács fontosnak tartja és forrásokat tud biztosítani a tevékenységükre, de segíteniük kell abban, hogy a törvények értelmében olyan hiánytevékenységekre is törvényes alapot találjanak, hogy az elkövetkező években ne kelljen senki se kamatostól egy esetleges ellenőrzés után visszafizesse a pénzt – nyomatékosította Borboly Csaba, aki az események és programok szervezésében, valamint a szakoktatásban is segítséget ajánlott. A megyevezető a megelőzés fontosságát hangsúlyozta, kérve az önkéntes alakulatok tagjait, hogy közösen találják ki a jó megoldásokat, elképzeléseket. Beszédében példaértékűnek nevezte azoknak a polgármestereknek a hozzáállását, akik felkarolták az önkéntes alakulatokat.
A helyi tűzoltóvezetők jelezték, hogy számukra bonyolultnak tűnik a pályáztatás, szeretnék az egyszerűsítését. Borboly Csaba megítélése szerint csak az első pályázat lebonyolítása nehéz, a többinél már rutinosabbak lesznek. Elmondta, sok jó pályázat érkezett be eddig felszerelésekre. Felhívta az egyesületek figyelmét, hogy ha van még igény, a költségvetés megszavazása előtt, hétfőig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a helyi önkormányzatokon keresztül.
A Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő (KÖTÉL) Egyesület műszakimentő-képzése keretében holland felszerelésekkel támogatták a Somogy megyeiek az erdélyi önkéntes tűzoltó-egyesületeket, amelyeket a találkozó végén szétosztottak az ott lévő egyesületeknek. A megyeelnök jelezte, hogy örül a kaposvári együttműködésnek, hisz Somogy megye és Hargita megye testvérmegyei kapcsolatot ápol, így ha van valami, amiben a megye segíteni tud, jelezzék, mert partnerek lehetnek. A testvérmegyei kapcsolat révén szeretnék elmélyíteni az együttműködést és kamatoztatni azt a tudást és tapasztalatot, amit a kaposvári egyesület gyűjtött, így legyen szó szakképzésről, adminisztratív munkáról vagy egyéb kihívásról, keresni kell a közös munka lehetőségét.


Csíkszereda, 2014. január 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774