Több Hargita megyei települést hátrányosan érint a költségvetés-kiegészítés új szabályzata

A megyei tanács a hiányosságok pótlására keresi a megoldásokat

(0 Szavazat)79 megjelenítés

Tizenhárom települést hátrányosan érint a személyi jövedelemadó és az áfa visszaosztására bevezetett új szabály. Eszerint a visszaosztásra szánt összeg 20%-át idéntől nem a megyei önkormányzatok, hanem a Pénzügyminisztérium osztja le azt véve figyelembe, hogy minden település számára biztosítsa a fenntartási költségek kiegyenlítéséhez szükséges pénzt egy egységes képlet szerint, ami a település sajátosságait csak kismértékben veszi figyelembe a lakosság és a belterület nagysága mellett.

Ennek kapcsán hívott össze megbeszélést hétfőn, január 26-án az érintett települések polgármestereivel Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a csíkszeredai megyeházán. A találkozón jelen volt Székelykeresztúr, Gyergyóditró, Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Farkaslaka, Parajd, Korond, Zetelaka polgármestere, illetve a gyergyóremetei önkormányzat képviselője.
– A szabályozás pontosan azokat érinti negatívan, akik keményen dolgoztak és jövedelmet generáltak a községüknek, ezért kell közösen megvitassuk, mit tudunk ebből a helyzetből kihozni, hogyan fordíthatjuk meg valamennyire ezt a helyzetet, illetve mit tehet ennek érdekében a megyei tanács – fogalmazta meg Borboly Csaba. A megyeelnök hozzátette: készítenek egy átiratot a kormánynak, hogy a félévi kiigazításkor pótolják a felmerülő hiányosságokat.
A találkozón megvizsgálták egyenként a települések problémáit, illetve azt, hogy hol tud segíteni a megyei tanács saját beruházásai, a kalákák, illetve saját programjai – mint például Kisvíz, Kisvillany –, pályázati kiírásai, együttműködések révén ott, ahol a 13 esetben kiemelten indokolt és szükséges.
Az önkormányzatoknak össze kell hasonlítaniuk az ideit az előző évek költségvetésével, megvizsgálják, hogy legkevesebb mekkora összegre van szükségük az intézmény fenntartásához, illetve hol okoz komoly problémát a pénzleosztásra vonatkozó új szabályozás. A féléves büdzsékiegészítésre komoly anyagot kell előkészíteni alapos indoklással. Megvizsgálják, hogy a településen milyen beruházások várnak befejezésre, ezekhez vennék igénybe – akár elkülönítve – a Helyi Fejlesztési Program (PNDL) finanszírozását.
Borboly Csaba arról beszélt, hogy egyeztetve a megyei tanácsosokkal, igyekeznek odafigyelni a 13 település közül azokra, amelyeket különösen hátrányosan érint az új szabályozás.
A beszélgetés második része a prefektusi hivatalban zajlott, ahol jelen volt Andrei Jean-Adrian prefektus, Petres Sándor alprefektus, illetve a pénzügy munkatársai, Mituleci Ecaterina és Silye Magdolna. Itt kérte a megyei tanács elnöke, hogy legalább ott, ahol megyén belül lehet segíteni – például személyzeti plafon, negyedévi leosztás stb. –, vegyék figyelembe a 13 település igényeit, és akár soron kívül kerüljenek elbírálásra, leosztásra.
A prefektúra és az általa koordinált dekoncentrált megyei kormányigazgatóságok támogatását is kéri a megyei tanács, hogy a 13 település valamelyikén, ahol sürgősségi helyzet áll elő, jogilag megalapozva a tartalékalapból lehessen támogatást, segélyt biztosítani. A prefektus segítségéről és közreműködéséről biztosította a megyei tanácsot, és azt szorgalmazta, hogy tegyenek erőfeszítést a költségvetési törvény módosítására.

 

Csíkszereda, 2015. január 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774