Tízéves a falugondnokság Hargita megyében

Kisfalvaink értéket jelentenek

(0 Szavazat)40 megjelenítés

Tíz éve áll fenn intézményes keretek között Hargita megyében a falugondnokság, ezt az évfordulót ünnepelték csütörtökön, május 15-én a csíkszeredai megyeházán falugondnokok, civilszervezetek vezetői, polgármesterek, elöljárók. Az alkalomból szervezett konferencián bemutatták a programot, illetve ismertették a jövőbeni elképzeléseket. A falugondnokság egy magyarországi példa nyomán indult Erdélyben, amelyet felkaroltak civilszervezetek, támogatták a helyi önkormányzatok és a megyei tanács, tudtuk meg.

A rendezvényen jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki köszöntőjében úgy fogalmazott: a falugondnokok az otthon maradottak segítői, támogatói. Egy ideje a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság ügykezelésébe került a program, amely, mint mondta, reményei szerint tovább gyűrűzik. Köszönetét fejezte ki azoknak a polgármestereknek és civilszervezeti vezetőknek, akik segítették a tevékenységet. Mint ismertette: Hargita Megye Tanácsa arra törekszik, és keresi a jogi formát rá, hogy elfogadhasson egy Kisfalu keretprogramot, amely tömöríti a kistelepülések segítésére elindult eddigi kezdeményezéseket, mint a Kisvíz és Kisvillany program, a Hargita megyei kaláka gyerekeinkért, Kisinternet program, faluképvédelem, székelykapu-program. A keretprogram létrehozásával több pénzügyi forrást is igénybe lehetne venni, amelyet a kisfalvak élhetőbbé tételére tudnak fordítani. Meghatározzák a kisfalut lélekszám tekintetében, illetve szeretnék a vidékfejlesztésbe is belefoglalni, kihasználni a termőföldeket, a szakképzést, a helyi termékek előállításában rejlő lehetőségeket. A megyeelnök továbbá az egyházközségek szerepét hangsúlyozta, illetve a velük való együttműködés fontosságát, hiszen sok településen ez az egyetlen tevékeny intézmény.
– Értse meg mindenki, hogy a kisfalvaink értéket jelentenek, az elnéptelenedett falvak viszont számos problémát generálnak. Ezért is nagyon fontos a falugondnokok jelenléte, bízom benne, hogy összefogással nagyobb léptékű programokat is tudunk indítani, több anyagi forrást tudunk kihasználni. Megyénk erőforrása a vidék, ha a kisfalvak felszámolódnak, nehéz lesz megkapaszkodni – fogalmazta meg Borboly Csaba, és végül megköszönte mindenki munkáját.
Az elmúlt tíz évet Elekes Zoltán, a szociális és gyermekvédelmi vezérigazgatóság vezetője foglalta össze. A Hargita Megye Tanácsa támogatásával működő program úttörő Romániában, mondta, egy tanulási folyamat eredménye, a minta a magyarországi tanyavilágra kialakított program. Hármas együttműködéssel sikerült elindítani a szolgáltatásokat: civilszervezetek hozták be a rendszert és a különböző felszereléseket, a helyi önkormányzatok fizetik a falugondnokot, a megyei tanács áll bizonyos működési költségeket. Hargita Megye Tanácsa évről évre pályázatain keresztül támogatja a falugondnoki programot, ami szintén nagy segítség a működéshez. A falugondnokság célja a kis és elszigetelt településeken élhető körülmények biztosítása, így ellátja az iskolások utaztatását, betegszállítást, gyógyszerek kiszállítását, élelmiszerek beszerzését, számlák kifizetését, közintézményekkel való kapcsolattartást, ételhordást, nagycsaládosok segítését. Az új törvény szerint a munkaügyi minisztériumtól igényelheti a szolgáltató az akkreditálást, majd ezután az egyes szolgáltatások engedélyeztetését – ismertette Elekes Zoltán.
Solymosi Alpár csíkszeredai unitárius lelkész úgy fogalmazott: hungarikum a falugondnokság, és úgy is kell kezelni. Szükség volt egy kezdeményezésre, amely a vidéket segíti, tíz év alatt 25 aktív falugondnokságot sikerült beindítani. A Romániai Falugondnokságok Szövetségének központja Homoródkarácsonfalva, ahol évente szerveznek képzéseket a falugondnokoknak, számolt be a lelkész. A falugondnok egyik legfontosabb feladata a helyzetfelismerés, a problémák konfliktusmentes kezelése. A Caritasnak köszönhetően intézményes kereteket öltött, és partnerre talált Hargita Megye Tanácsában, zárta beszédét Solymosi Alpár.
Bányász József, a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési részlegének vezetője a jövőbeni tervekről beszélt, amely szerint a szórvány megtartásának is eleget kell tegyen. Be kellene vinni a romániai mesterségek körébe, ami szabadabb mozgásteret és több anyagi forrást biztosítana. A Caritas munkatársa elmondta, román vidékeken is próbálják meghonosítani a tevékenységet. Ezenkívül paradigmaváltásra van szükség, hogy a szociális szolgáltatáson túl legyen missziós szerepe is a falugondnokságnak.
A jelenlevők egyöntetűen a program pozitívumait hangsúlyozták, mint elhangzott, a legjobb dolog, ami a kistelepülések érdekében történt.

Csíkszereda, 2014. május 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774