Tanulmányi nap a egyház társadalmi tanításáról

Család – Szülőföld – Erdély – Európa témakörben értekeztek Csíksomlyón

(0 Szavazat)121 megjelenítés

Tizenkettedik alkalommal szervezett tanulmányi napot Az egyház társadalmi tanítása címmel a budapesti Márton Áron Társaság karöltve Hargita Megye Tanácsával és a Hargita Megyei Kulturális Központtal. 

Az évente megrendezésre kerülő tanulmányi napot annak érdekében szervezik, hogy a hallgatóság színvonalas előadásokon, megbeszéléseken töltekezhessenek aktuális témákban a keresztény társadalmi elvek és értékek szerint.
Az előadás-sorozatnak a megyei tanács Multifunkcionális Központja adott otthont, ahol Soós Károly teológus, kánonjogász, a Márton Áron Társaság elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Mint kiemelte a konferencia arra próbál többek között rávilágítani, hogy mit tehetünk azért, hogy erdélyi magyarként a szülőföldön otthon érezhessük magunkat. A konferencián részt vett Tánczos Barna szenátor valamint Korodi Attila és Antal István parlamenti képviselő.
A nyitó előadást Dr. Jitianu Liviu egyetemi adjunktus tartotta, aki a hovatartozás kérdését vizsgálta az egyház és a transzilvanizmus tükrében. Megítélése szerint Európa nem csak gazdasági válságban van, hanem rendszer- és kulturális válságban is. 
A népszámlálási adatok alapján az erdélyi magyar jövőképről Dr. Horváth István szociológus tartott előadást, majd a magyarországi helyzetképre Prof. dr. Mellár Tamás közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia doktora világított rá.
„Európa vagy a szülőföld csábításában?” – kérdésre kereste a választ előadásában Korodi Attila parlamenti képviselő, majd a család és a nemzet megtartó erejéről Szabó Ödön történész, az RMDSZ Bihar megyei elnöke beszélt.
Záró előadásában Soós Károly kisebbségi és nemzetpolitikai szakértő a szülőföldön maradás feltételeit vette górcső alá. A tanulmányi nap Csató Béla pápai káplán, csíkszentkirályi plébános záró imádságával ért véget.

Csíkszereda, 2014. február 23.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774