Tankönyvként is bejegyeztetnék a Mezőgazdasági kisokost

Új kiadvánnyal népszerűsítik a megzőgazdálkodást 

(0 Szavazat)86 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa által támogatott, V–VII. osztályosoknak szóló kiadványt mutattak be az érdeklődő tanároknak, mezőgazdasági szakembereknek és újságíróknak január 21-én a csíkszeredai megyeháza márványtermében. A szerkesztők nem titkolt célja, hogy a Mezőgazdasági kisokos segítségével felkeltsék az általános iskolába járó gyerekek érdeklődését a gazdálkodás iránt. A román és magyar nyelven is megjelent kiadványból egyelőre 3500 példányt nyomtattak mindkét nyelven. 

A kiadványbemutatót Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg, aki felszólalásában a könyv létrehozásának céljairól és a további tervekről beszélt.
– A könyv ötlete a Székelység története című kiadvány nyomán született meg. A szerkesztők nem titokban dolgoztak, a könyv széleskörű csapatmunka eredménye. Ezzel a kiadvánnyal azt szerettük volna elérni, hogy minél több gyermek megtapasztalhassa a saját termékek előállítását, a több lábon állás lehetőségét. Megtanulhatják, hogyan válhatnak önerőből sikeres felnőtté, ami elsősorban azt jelenti, hogy képesek magukról és másokról is gondoskodni – mondta beszédében a megyei tanácselnök.
A Mezőgazdasági kisokos kiadása kapcsolódik a Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének Kiskertész programjához, amelynek segítségével már két éve sikeresen népszerűsítik a gazdálkodást az általános iskolás gyerekek körében. Erről a kezdeményezésről Márton István, a vidékfejlesztési egyesület elnöke elmondta, hogy a program csak tavaly több mint kétezer diákot érintett szerte a megyében.
– Amit ti megtermeltek, az táplálék, amit az üzletben megvásároltok, az csak étel – ezt mondtuk a gyerekeknek is – összegezte a program értelmét az egyesület elnöke hozzátéve, hogy a Mezőgazdasági kisokos ennek megértésében és gyakorlatba ültetésében segíti a kisiskolásokat.
Abrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara elnöke, a könyv egyik közreműködő szerkesztője bemutatta a kisokos tartalmát. Három nagyobb fejezetre tagolták a könyvet: növénytermesztés, állattenyésztés és biogazdálkodás.
Becze István megyei tanácsos hangsúlyozta, hogy a könyv kiadása azért is fontos, mert ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy a megyei tanácsnál olyasmivel is foglalkoznak, ami hiánypótlónak számít. Ezért is tartják célkitűzésnek, hogy tankönyvként is elismerjék a kisokost, hiszen annak segítségével a gyerekek köri tevékenységeken, választható tantárgy keretében tanulhatnak a mezőgazdaságról. 
Korodi Attila parlamenti képviselő gratulált a kiadványhoz, és reményét fejezte ki, hogy a gyerekek minél előbb találkozhatnak a könyvvel az iskolában, és hogy az újabb kiadásokat ér meg, és az évek során egyre tartalmasabb lesz.
A jelenlévő felszólaló szakemberek és tanárok – akik most ismerkedtek meg a kiadvánnyal – elégedettségüket és reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy a könyv valóban elterjed és eredménnyel forgatják majd a diákok.
Borboly Csaba záró gondolataiban reflektált az észrevételekre és elmondta, hogy intézményes szinten elindították azt a procedúrát, amellyel országos szinten is elismert tankönyv lehet a Mezőgazdasági kisokos.


Csíkszereda, 2014. január 21. 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774