Tanácskozás és terepszemle Hargita megye vallásturisztikai termékeiről

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A Recultivatur nemzetközi projekt zárókonferenciáját, a vallásturisztikai termékeket népszerűsítő eseményt és terepbemutatót tartják június 3–4-én Csíkszeredában és környékén. A Hargita Megye Tanácsa partnerségével zajló nemzetközi projekt célja a vallási értékek minél szélesebb körben történő népszerűsítése, az anyagi és a szellemi vallási örökség, a helyi értékek, az emberi erőforrások és az infrastruktúra kihasználása oly módon, hogy munkahelyeket teremtsen és jövedelmet generáljon a bevont térségek számára. A június 3-i zárókonferencián bemutatták a projekt eredményeit, valamint az elkészült vallásturisztikai termékeket.

A résztvevőket Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője és Bors Béla projektmenedzser köszöntötte. Zonda Erika kiemelte a Recultivatur projekt fontosságát megyénkben, ahol hangsúlyos szerepük van a szakrális helyeknek, mint Csíksomlyónak, Székelyderzsnek, illetve számos műemlék templom van megyeszerte.
A projekt eredményeit Ábrahám Margit ismertette, majd Molnár Sándor, a Mária út székelyföldi koordinátora A Hargita megyei zarándokutak marketingjének fejlesztése – vallásturisztikai termék bemutatása című előadását hallgathatták meg a résztvevők, amelynek a középpontjában a Mária út bemutatása állt. Molnár elmondása szerint a Mária út a Recultivatur projekt egy szelete, ennek részeként készültek el az útról szóló zarándokfüzetek. Kiemelte, a Mária út azért tud nagy ütemben fejlődni, mert építésére összefogott a megyei tanács, helyi önkormányzatok, különböző felekezetek és civilszervezetek is.
Szakács Ferenc Sándor, a Pro Educatione Egyesület vezetője Csíksomlyót mint lelki-szellemi központot, vallásturisztikai terméket mutatta be, majd a résztvevők meglátogatták a csíksomlyói kegytemplomot P. Urbán Erik, a kegytemplom igazgatójának kíséretében. A délutáni program részeként pedig kisétáltak a csíksomlyói nyeregbe.
Holnap, június 4-én gyalogtúrát szerveznek a Mária út gyimesi útszakaszán Molnár Sándor vezetésével. Az útvonal: Gyimesfelsőlok–Apahavas–Pipás sarka–Antalok sarka–Áldomás sarka–Rákóczi-vár–Kontumáci kápolna. Indulás autóbusszal a csíkszeredai Sapientia EMTE mögötti parkolóból reggel 9 órakor.

Csíkszereda, 2014. június 3.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774