Támogatásáról biztosította a Domus Alapítványt Hargita Megye Tanácsa

(0 Szavazat)33 megjelenítés

A gyerekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok integrációjáról tanácskoztak hétfőn, november 10-én Székelykeresztúron a Domus Közösségi Házban az alapítvány vezetői és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke jelenlétében. 

Az alapítvány mottója, „senki sem veszhet el”, adta a tanácskozás témáját, melynek célja a gyerekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok problémáinak megvilágítása.
Fazakas István, az alapítvány egyik vezetője elmondta, a rendszerből kikerülő fiatalok szociális segítségben kell részesüljenek továbbra is, melyben partner a Domus Alapítvány, elősegítve a társadalomba való beilleszkedésüket. A programban résztvevő fiatalok támogatást és tanácsokat kapnak, amelyek fejlesztik szociális és szakmai kompetenciájukat.
2005-től a székelykeresztúri Zelyk Domokos Szakiskolával partnerségben szakmai oktatás folyik. Burus Endre, az alapítvány másik vezetője beszélt az idén indított szakmai gyakorlatról az iskola ökokertészetében. Az alapítványvezető szerint nagyon eredményesen zajlik a szakoktatás. A fiatalok egy jólképzett kertészmérnök irányításával üvegházban, valamint a szabadban is gyakorlatoznak. Az itt termesztett zöldségeket, szezonális gyümölcsöket és virágokat értékesítik.
A gyerekvédelmi rendszerhez tartozó súlyosan sérült fiatalok rendszeresen gyakorlatoznak a kertészetben. Hargita Megye Tanácsa az alintézményeként működő Szociális és Gyerekvédelmi Vezérigazgatósággal közösen 2008-tól támogatja a súlyosan sérült fiatalok szociális és szakmai integrációját. A szellemileg sérült fiatalok számára biztosított munkaterápia hozzájárul betegségük megfékezéséhez, valamint készségeik fejlesztéséhez. Jelenleg a rendszerbe negyven 18 éven felüli fiatal tartozik.
Az alapítvány további tervei között szerepel egy ágszecskáló beszerzése az ökokertészet számára, mely lehetőséget nyújtana Keresztúr és a környező községekből kikerülő zöld hulladék komposzthoz való feldolgozására, ezt felhasználnák a kertészetben, valamint az üvegház fűtésére.
Az alapítvány ugyanakkor szeretné kibővíteni az iskola utáni programot hatrányos helyzetű gyerekek számára, ugyanis ezt más községekben is igényelnék.
Hargita Megye Tanácsa alintézményén, a Hargita Megyei Agrárkamarán keresztül továbbra is támogatná a szakoktatást.


Csíkszereda, 2014. november 12.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774