Szükség van jól képzett lovászokra Székelyföldön

A csíkszentsimoni tangazdaság szívesen fogadja a lótartáshoz felhasználható adományokat 

(0 Szavazat)36 megjelenítés

A szakoktatás fellendítésének részeként és a fiatalok szélesebb körű képzésének érdekében a munkaerőpiacon való elhelyezkedési lehetőségeik bővítéséért lovászképzést indítanának Hargita megyében. Az oktatást a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola és a Szent Ferenc Alapítvány által működtetett csíkszentsimoni Szent László Mezőgazdasági Szakkollégium együttműködésében indítanák el.

Erről tartott megbeszélést szerdán, január 14-én a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója és Kolozsvári Tibor, a szentsimoni tangazdaság munkatársa.
A szentsimoni tangazdaság lovas bázisa szépen fejlődik, a szentmártoni iskola pedig nyitott az együttműködésre, ismertette Borboly Csaba, a megyei tanács pedig az Agrárkamarán keresztül segíti az oktatás beindítását.
Ábrahám Emma beszámolt, az Agrárkamara akkreditált féléves képzésein 16 éves kortól tudnak részt venni a diákok, amely elvégzésével oklevelet kapnak. Hozzátette: össze kell egyeztetni az iskola programját az Agrárkamara képzéseivel. Egy osztály indításához 20-28 személy szükséges, a képzés mindenki számára, más iskolák diákjainak is nyitott.
Kolozsvári Tibor kifejtette, a lovasoktatás más szakágakhoz képest még mindig kevesebb támogatást kap a nagyközönség részéről, idő kell ahhoz, hogy az emberek megértsék a lovas tevékenységek nevelő hatását, fontos szerepüket többek között a személyiségfejlesztésben. A cél az, hogy az iskolának meglegyen a saját lovászképzése, ezt tovább gondolva pedig a lovasturizmus fejlesztésére fókuszálnak, számolt be a tangazdaság munkatársa, majd hozzátette: lovászokra van kereslet, ezzel az igénnyel többen keresik meg tangazdaságukat.
A jelenlevők megegyeztek abban, hogy egyelőre az Agrárkamara hegyvidéki állattenyésztés képzésén vehetnek részt a diákok, amelynek keretében hangsúlyosabban a lovasképzéssel foglalkoznak.
Az elmélet mellett a gyakorlati képzéseknek a szentsimoni tangazdaság ad helyet, amely jelenleg 4 lóval és egy csikóval rendelkezik, emellett a diákok az otthoni gazdaságokban is gyakorlatozhatnak, ismertette az elképzelés részleteit Márton István. A szociálisan hátrányos helyzetű diákok kedvezményes áron, a többiek pedig tandíj ellenében vehetnek részt a képzésen, értettek egyet a jelenlevők.
Kolozsvári Tibor elmondta, még szükségük van a lótartáshoz szükséges eszközökre, egy, a talajművelésre használatos rendsodrógépre, illetve szívesen fogadnak bármilyen adományt, például takarmányt, vagy kaszálnak is a diákok, ha valaki kaszálót ajánlana fel.


Csíkszereda, 2015. január 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774