Szorosabbra fűzi együttműködését Hargita és Pest megye

(0 Szavazat)28 megjelenítés

A Hargita és Pest megyei együttműködésről tárgyalt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa, valamint Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke január 16-án, pénteken Budapesten. A Pest megyei elöljárónak megyeelnöki minőségében ez volt az első találkozója székelyföldi kollégájával, ugyanis a tavaly őszi önkormányzati választáson nyerte el tisztségét. 

A testvérmegyei kapcsolat 1997-ben köttetett, az eddigi együttműködést ismertette Borboly Csaba Szabó Istvánnal, illetve további Hargita megyei kezdeményezéseket, közös programlehetőségeket javasolt. Ezek között szerepelt közös projektekben, pályázatokban való részvétel, köztük kiemelten az Európa a polgárokért program. Borboly Csaba szorgalmazza a szakoktatás terén a közös fellépést, mert úgy látja, Magyarország mintaértékűen foglalkozik a témakörrel.
– Szükségesnek tartjuk a szakmai tapasztalatcseréket a székelyföldi szakképzés, a pályaorientációs tanácsadói képzés, a tangazdaságok kialakítása és egyéb témakörökben. Ugyanakkor fontos a közös pályázati lehetőségek kiaknázása a szakterületekre vonatkozóan, a megfelelő európai finanszírozási keret egy programon belül. Partnerséget szeretnénk a munkaerő-piaci felmérés megvalósításában, a határon túli ösztöndíjrendszer kialakításában, a szakképzési klaszter megalapításában is. Célirányos együttmüködést javasoltam e témakörben, hiszen a jó gyakorlatot és tapasztalatot érdemes Székelyföldön is meghonosítani, hogy mesterség-orientáltságú fiataljaink olyan szakmai képzést kaphassanak, amely nem a külföldi munkát, hanem az itthon maradást támogatja – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke.
Borboly Csaba a megyei tanács szórványprogramjának támogatását kérte a Pest megyei elnöktől, a rendelkezésükre álló lehetőségek függvényében, magyar nyelvű didaktikai eszközök, munkafüzetek adományozásával az I–IV. osztályos kisiskolásoknak, négy, szórványban élő, kiváló eredményeket elért magyar diák ösztöndíjának biztosításával, kulturális programokkal, továbbá a szórványban szervezett kulturális programok, valamint egy hárompilléres anyaország-székelység-szórvány gyerektábor/cserevakáció támogatásával.
Az elmúlt évek során számos tevékenységet folytatott együtt a két megye, többek között szakmai felkészítőn vehettek részt Budapesten Hargita Megye Tanácsának munkatársai, regionális fejlesztés témában, a Pest megyei fiatalok pedig homoródfürdői sítáborban vettek részt, ahol a téli turisztikai kínálattal ismerkedhettek, kölcsönösségi alapon pedig, az évek folyamán Hargita megyei fiatalok utazhattak nyári táborba Zamárdiba.

 

Csíkszereda, 2014. január 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774