Székelyföldre mindig lehet számítani!

Ünnepeltek Nyergestetőn

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A magyar szabadság ünnepén Csíkkozmás Község Önkormányzata, az RMDSZ Csíki Területi Szervezete és Hargita Megye Tanácsa közösen hívta a térség székelyeit Nyergestetőre, hogy ünnepeljék együtt március 15-ét. Az alkalomra indított különbuszokkal, és több száz személyautóval, székely és magyar zászlóval a kézben, kokárdával a mellényen zarándokoltak az emlékezők a Nyergestetőre, ahol 1849 augusztus elsején zajlott a székelység önvédelmi harca.

Az ünnepség a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület ünnepélyes felvonulásával vette kezdetét, majd a csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylettel közösen a magyar himnuszt imádkozták el a résztvevők. Ezután a házigazda Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere köszöntötte az ünneplőket. Tenni akarás, és becsületes munka a fejlődés alapja. 1848 üzenetét hordozva kell együttdolgoznunk, hiszen a márciusi ifjak erőssége az volt, hogy egységbe kovácsolták a magyarságot, és bebizonyították, hogy csak így vagyunk képesek megmaradni, fejlődni szülőföldünkön – fogalmazott az elöljáró.
Borboly Csaba, a Csíki RMDSZ és Hargita Megye Tanácsának elnökeként szólt a jelenlévőkhöz. Székelyföldre mindig lehet számítani. Itt józanság és építkezés folyik, nem hőbörgés, és nem sérelmi politizálás. Azért, mert időnként kiállunk, és Románia legnagyobb demonstrációit megtartva mondjuk el véleményünket, azért nem kell tőlünk megijedni, a demokratikus kultúrában ez a helyes eljárásrend. Nekünk, ha bajunk van, ha kérésünk van, ha nemtetszést akarunk kifejezni, ha véleményt akarunk nyilvánítani, akkor azt demokratikus eszközökkel tesszük. Azért tudtunk ezer esztendőn át itt, a Kárpátok szegletében megmaradni, mert mindig a jó oldalon álltunk. A megmaradás, a közösségi szolidaritás oldalán. És ott állunk most is, ránk lehet számítani – jelentette ki Borboly Csaba.
Ezután Sógor Csaba, európai parlamenti képviselő köszöntötte a résztvevőket, majd Csige Sándor, Magyarország csíkszeredai konzulja tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő szavait.
A köszöntő beszédek után a történelmi egyházak képviselői osztották meg ünnepi gondolataikat, majd az ünneplő sokasággal közösen imádkozták el a Miatyánkot. Ezután a csíkkozmási Bojzás Néptáncegyüttes ünnepi műsorral örvendeztette meg a jelenlévőket.
Az ünnepség az emlékezés koszorúinak elhelyezésével és a székely himnusz eléneklésével ért véget. A Csíki RMDSZ és a megyei tanács képviseletében Borboly Csaba elnök, Becze István megyei tanácsos, és Bors Béla koszorúzott. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnökének koszorúját Tánczos Barna szenátor helyezte el a hősök emlékművénél.


Csíkszereda, 2014. március 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774