Székelyföldi kulináris intézetet hoznának létre

Szakemberek és elöljárók tanácskoztak a csíkszeredai megyeházán

(0 Szavazat)72 megjelenítés

Az egészséges táplálkozás, a korszerű vendéglátás, a folyamat a termeléstől a vendég kiszolgálásáig egy összefüggő, komplex rendszer. Ezt a folyamatot követné, illetve koordinálna egy székelyföldi kulináris intézet, melynek létjogosultságáról beszélgettek a témában érintettek a csíkszeredai megyeházán kedden, április 7-én.

A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökök, Farkas Balázs konzul Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának részéről, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének és a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás képviselői, illetve a turizmus területén és a szakmédiában dolgozók.

A gasztronómia összetett kérdés, amelyben elengedhetetlen a minőség és a változó szokásokra való odafigyelés, mondta nyitóbeszédében Borboly Csaba. Ezt a folyamatot ellenőrizni kell az állattenyésztéstől és a növénytermesztéstől kezdődően a termékek piacra kerüléséig. A turisztikai kínálatban is jelentős szerepet játszanak, a programcsomagoknak is szerves része az, hogy közben mit fogyaszthat a vendég, fejtette ki a megyeelnök. Hozzátette: ez a találkozó további megbeszélések gyűrűzésének a kezdete, amelyet kiterjesztenének Kovászna és Maros megyére is. Fejleszteni kell a szolgáltatások egymást erősítő hatását, fel kell karolni a helyi termékeket az idegennel szemben, erősíteni kell egymás munkáját gazdagítva egymás tevékenységét, ezáltal lehet vonzó környezetet kialakítani, mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke, amelyhez csatlakoztatni kell a helyitől kezdődően az uniós forrásokat is.

A vitaindítót Lőrincz Csaba, a megyei tanács Elemző Csoportjának munkatársa mutatta be, melyben pozitív példaként említette az egyre szélesedő helyi és hagyományos termékek havi vásárának körét, de mint mondta, ezeket állandó jelleggel kellene megszervezni olyan, turisztikai szempontból forgalmas helyeken, mint például Parajd. A kulináris intézet feladatai közé tartozna a hagyományaink felkutatása, illetve a tudástár dokumentálása és közzététele. Továbbá a helyi termékek felkarolása és annak a rendszernek a kialakítása, amely garanciát jelent a termékek felvásárlására. Javítani kell a székelyföldi gasztronómia nemzetközi megjelenítését, versenyeztetni a konyhákat, hiszen ez a megújulás lehetőségét rejti magában. Újra kell gondolni a szakoktatás rendszerét, mivel nem receptek, hanem eljárások elsajátítására van szükség. A szolgáltatást a nemzetközi piachoz kell igazítani, lépést kell tartani a nemzetközi trendekkel, a székely termék mozgalmat ki kell szélesíteni a vendéglátó egységekre is. Javítani kell a közízlésen, terjeszteni kell az egészséges táplálkozási módszereket. A vendéglátósoknak pedig szükségük lenne egy szakmai érdekképviseletre, hangzott el a vitaindítóban.

Farkas Balázs a főkonzulátus szerepét ebben a munkában a kapcsolatépítésben látja magyarországi szakemberek bevonásával, mondta hozzászólásában.

Barti Tihamér is egyetértett azzal, hogy a turizmus területeit össze kell fogni, és a helyi termékeket eladhatóvá kell tenni, Márton István, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója pedig a kínálat változatosságának fontosságát hangsúlyozta.

A székelyföldi problémák közé tartozik a szakácsképzés hiánya, a vendéglátó egységekben pedig a menü igénytelen, nem átlátható, ezen javítani kell, fogalmazta meg Jánossy Alíz, a Székely Konyha magazin felelős szerkesztője.

Fontos annak felismerése, hogy a székelyföldi gasztronómia kihívások előtt el, mondta Orbán Ferenc szakács, aki az intézet munkáját főként a termelői folyamatok követésében és a nyugati kulináris technológiák elfogadtatásában látja.

A csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola és a Sapientia EMTE a szakképzésben tud részt vállalni, hangzott el a megbeszélésen, illetve mindannyian a kezdeményezés, a néprajzi kutatás fontosságát hangsúlyozták. Egyetértettek a helyi termékek felkarolásában is, illetve azokat be lehetne vinni a szupermarketek polcaira is, fűzte hozzá Mezey Zsolt, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás igazgatója.

Összegzésként Borboly Csaba a média szerepét emelte ki, a kapcsolatrendszer kiépítését az oktatási intézmények között, a szakképzés erősítését, a termelők és a felvásárlók közötti kapcsolat kialakítását, az egészséges alapanyag beszerzésének fontosságát, itt kibővítenék Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének Kiskertész programját. A jelenlevők egyetértettek abban, hogy ez a találkozó egy folyamat kezdete volt.

Csíkszereda, 2015. április 7.

[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774