Székelyföldi fűszer- és gyógynövényekről

(0 Szavazat)181 megjelenítés

A Székelyföldön fellelhető gyógy- és fűszernövények termesztéséről, gyűjtéséről és felhasználásáról szólt a Székelyföldi Akadémia legutóbbi állomása Gyergyóremetén november 13-án. Macalik Ernő előadót és a jelenlevőket Laczkó-Albert Elemér polgármester köszöntötte, és méltatta a hasznos előadást.

A nyugalmazott biológus történelmi visszatekintéssel kezdte előadását, mint mondta, az ősember ösztönösen érezte, hogy mi mire jó, már az ókorban nagy tudás halmozódott fel a gyógynövényekről. A gyógyszeripar térhódításával  a gyógynövénytan háttérbe szorul, de a cél az egyensúly kell legyen. A gyógyszernek is meg van a maga helye a gyógyításban, de ezek mellett a gyógynövényeknek is fontos szerepük van.
Az előadó beszélt az úgynevezett galenusi készítmények előállításáról, amelyek közül a legelterjedtebb a tea. A gyógynövényeket a teljes virágzásukkor gyűjtjük. A teát szakszerűen kell elkészíteni, ugyanis egy gyógyszer általában egy hatóanyagot tartalmaz, de itt több száz anyag hat. Az előadó azt tanácsolta, hogy a teát sose vegyük a gyógyszertárban, hanem mi magunk készítsük el. Legyen házi patikánk!
Egy másik galenusi készítmény a tinktúra, amikor a gyógynövény alkoholban oldódik. Léteznek még gyógyborok, amelyek általában étvágygerjesztők és a gyógyecetek.
A kamilla gyulladáscsökkentő hatású, a cickafarkot ott kell levágni, ahol a virága elkezd ágazni, égési problémákra, gyomor- és májbántalmakra kiváló, csak betegség esetén fogyasszuk. A gyermekláncfű levele májvédű hatású, virágzás előtt kell szedni, tavaszi vitaminforrás. Az orbáncfűnek feszültségoldó hatása van, ezenkívül májvédő, és jó az égési panaszokra. A csalánban sok a B-vitamin, a vas és a magnézium. A vérszegényeknek hónapokig kell adagolni, baktériumölő hatása is van. A kakukkfű légúti panaszokra jó, de fűszernövényként húsok mellé használható. A kankalinnak köptető hatása van, a galagonya jó szívgyógyszer, együtt a virága és a levele. A piros bogyója már kevesebb hatóanyagot tartalmaz, a legjobb szívkoszorúér tágító. A bodza izzasztó és vizelethajtó, a zsurló húgyúti fertőzésekre kiváló. A hecserli C-vitamin forrás, a citromfű idegnyugtató hatású. A mentát az illatszeriparban is használják, de teának is jó. A körömvirágot a kozmetikumokban is megtaláljuk, disznózsírral keverve házilag jó kézápoló kenőcsöt lehet készíteni belőle.
A fűszernövények tárolására a fagyasztás a jobb módszer.
Az előadó arra is felhívta a figyelmet, hogy ha valaki tíz nap alatt nem gyógyul ki a hűlésből, nem megfelelően készítette a teát, vagy komolyabb problémája van. Gyomorfekély esetén például három hónapig kell teázni, hangzott el Macalik Ernő előadásán.


Gyergyószentmiklós, 2014. november 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774