Székelyföldi Akadémia Tusnádfürdőn az idegenforgalomban rejlő lehetőségekről

Akkor számítunk, ha van erőnk, ezért döntsünk felelőssen

(0 Szavazat)53 megjelenítés

A turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásának módjáról, egy összefüggő rendszer felépítéséről szólt a Székelyföldi Akadémia legutóbbi előadása Tusnádfürdőn. A május 19-i alkalomra Pál Zoltánt hívták meg a szervezők, aki szakértő a turizmus, a turisztikaidesztináció-menedzsment területén.

A jelenlevőket Albert Tibor polgármester köszöntötte, de jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Zólya Zoltán, a megyei tanács közigazgatási osztályának vezetője. Albert Tibor ismertette azt a Hargita Megye Tanácsával való együttműködést, amelynek köszönhetően megnyílt a wellnessközpont. Ezáltal desztinációvá vált a település, amely a turizmusból, az idegenforgalomból él. Négy hónap alatt több mint 30 ezer személy fordult meg a létesítményben, ez is bizonyítja, hogy szükség volt erre, és érdemes volt dolgozni érte – fogalmazott az elöljáró.
Zólya Zoltán ismertette a Székelyföldi Akadémia programsorozatot, amelynek már sokadik állomása Tusnádfürdő. Az előadás nem kimondottan szakmai útmutató, hanem a lehetőségek sorozatát próbálják bemutatni, mondta, hogy hogyan lehet felvirágoztatni a turizmust. A felmerülő kérdéseket összegzik, és az elkövetkezőkben olyan előadókat hívnak, akik ezeket megválaszolják.
A vendégek köre sokrétű, ezért a fő cél, hogy egy desztináció képes legyen többféle igénynek eleget tenni – kezdte előadását Pál Zoltán. A lényeg, hogy minél több időt töltsenek el az adott helyen, ahol szállást, étkeztetést igényelnek, és részt vesznek a különböző programokon. A hely vonzóvá tételének elengedhetetlen eleme az infrastuktúra, ezért fontos, hogy együttműködjön az önkormányzat és a vállalkozói szféra. A vállalkozók pedig szakosodjanak, mindenki nyújtsa azt a szolgáltatást, amihez a legjobban ért, a vendégeknek pedig ajánlják egymás programjait, így mindenki érdeke képviselve lesz, és jövedelemhez jut. A térség pedig fel kell vegye a versenyt más vidékekkel, meg kell nézni, hogy a régió milyen pluszt nyújt – magyarázta a szakember. Székelyföld esetében ilyen például a borvizek és a friss levegő, az üzenet az kell legyen, hogy itt „az út szélén gyógyulnak”. Értékesek és egyedi hangulatúak népi feredőink, amelyek szintén alkalmasak a különböző kúrákra. Az ezekben rejlő lehetőségeket is ki kell használni, hiszen egy-egy kúrához már szállást és étkeztetést is igényelnek a távolabbi vidékekről érkezők. Értékeinket központosítani kell, és együtt hirdetni – összegzett Pál Zoltán. Továbbá ismertette: tervezik egy székelyföldi útikönyv elkészítését, amely 25 éve hiány a piacon, és amely desztináció- és programközpontú kiadvány lesz elérhetőségekkel együtt.  
Borboly Csaba hozzászólásában fontosnak nevezte a témakört, mint mondta, bízik a sikeres együttműködésekben. Hargita Megye Tanácsánál is felismerték azt, hogy egymást erősítő programokra van szükség, a cél a vendégéjszakák számának növelése. Figyelembe kell venni a nyugati példákat, ahol szinte minden szolgáltatást ajánlanak, és az így létrejött rendszer tudja működtetni egy térség gazdaságát. Hasonló komplex rendszert kell nálunk is kialakítani, amely a szakoktatástól elkezdve épül fel a gasztronómiai bemutatókig. Ebben a rendszerben van óriási szerepe Tusnádfürdőnek, ahol a wellnessközpontnak köszönhetően megnőtt a vendégek száma.
A megyei tanács a lehetőségekhez mérten odafigyel minden településre, így a tavalyi segítség után az idei év második felében terveznek újabb anyagi támogatást nyújtani Tusnádfürdőnek. A fejlesztésekhez szükség van a kormánypénzekre, amelyekből minél többet szeretnének lehívni a megyének az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően.
– Az országban akkor számítunk, ha van erőnk, mert különben nagyon rövid idő alatt számunkra kedvezőtlenül változnak a jogszabályok. Ezért is fontos, hogy május 25-én mindenki felelőssen döntsön és elmenjen szavazni az európai parlamenti képviseletre, hiszen érdekeinket úgy tudjuk érvényesíteni, ha jelen vagyunk a döntéshozó platformokon – fogalmazta meg a megyeelnök, és a tusnádfürdői lakosság mozgósítását kérte a polgármestertől.

Csíkszereda, 2014. május 20.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774