Székelyföldi Akadémia az élelmiszer-biztonságról és a vadkárokról

(0 Szavazat)39 megjelenítés

A minőségi élelmiszer-termelés, valamint a Hargita megyében tapasztalható vadkárok volt a témája a Székelyföldi Akadémiának, amelyet legutóbb május 20-án, kedden Csíkszenttamáson tartottak. Mindkét előadást Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének elnöke tartotta. A minőségi élelmiszer-termelésről szóló előadásának elején kiemelte annak fontosságát, hogy helyben megtermelt élelmet fogyasszunk, mivel minden ember számára a saját vidékén termelt gyümölcs és zöldség a legegészségesebb.

– A mai világban rengeteg olyan terméket találhatunk az üzletek polcain, amelyek tele vannak ételszínezékekkel, ízfokozókkal és további, akár egészségre káros adalékanyagokkal. Fontos tudnunk, hogy a termékleírásban szereplő E-számok pontosan milyen anyagokat takarnak – figyelmeztetett Márton István az előadása elején, aki a legelterjedtebb E-k egészségre káros hatásairól is beszélt.
Az előadó a táplálékpiramist is bemutatta, mint mondta, a gabonaalapú termékek a táplálkozásunk legfontosabb alapanyagai, ezt követik a gyümölcsök, a zöldségek, a harmadik szinten a hús- és tejtermékek állnak, a piramis csúcsán pedig a zsírok és cukrok, amelyekből az egészségünk megőrzése érdekében a legkevesebbet kellene fogyasztanunk.
Márton István táplálkozással kapcsolatos előadásának második részében a helyi termelői hálózat működését is ismertette a szenttamásiakkal. Példának hozta fel Kedves Tamás helybéli sajtkészítő sikereit, akit Hargita megyében a legjobbak között tartanak számon, és nemrég Budapesten egy nemzetközi sajtfesztiválon második díjat nyert. Tájékoztatott ugyanakkor azokról a lépésekről, amelyeket a termelőknek meg kell tenniük, ha saját termékeiket eladásra szánják: egészségügyi, termelési engedélyt, valamint további igazolásokat kell beszerezniük.
A vidékfejlesztési egyesület elnökének második előadása a vadkárok felméréséről, rendezéséről, illetve azok megelőzéséről szólt. Ismertette a szigorúan védett fajok (medve, farkas, hiúz), valamint a nem szigorúan védett fajok (vaddisznó, őz, szarvas) által okozott károk utáni teendőket is.
– A szigorúan védett fajok által okozott károkról a környezetvédelmi minisztériumnál kell jelentést tenni, az pedig köteles kártérítést fizetni a gazdának. A kevésbé védett fajok esetében az illető vadászegyesületnél kell panaszt tenni, illetve a polgármesteri hivatal segítségét kérni a vadkár felfedezésétől számított 24 órán belül, hogy a nyomok még láthatóak legyenek. Nem árt egyébként fényképet készíteni az okozott kárról, ugyanis azt is elfogadják bizonyítékként – tájékoztatott Márton István.
A vadkárok megelőzésével kapcsolatban arra is felhívta az állattartó gazdák figyelmét, hogy a háziállatot éjszaka zárják be, erre a juhokra vigyázó pásztoroknak is oda kell figyelniük.
A csíkszenttamási Székelyföldi Akadémián jelen volt Zólya Zoltán, a megyei tanács közigazgatási osztályának vezetője, aki az európai parlamenti választásokon való részvételre buzdította a jelenlévőket. Beszámolt ugyanakkor a hétfőn megkötött keretmegállapodásról, amelyet Hargita és Neamț megye elnöke írt alá Hidegségben, ahol szó esett Csíkszenttamást érintő dolgokról is, a községnek ugyanis sok erdős területe a szomszédos megye területén van.


Csíkszereda, 2014. május 21.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774