Székelyföld története

Kiállítás Gyergyószárhegyen

(0 Szavazat)59 megjelenítés

A Székelyföld Napok keretében 2014. október 18-án, 18-00 órakor nyílik Gyergyószárhegyen, a Polgármesteri Hivatal aulájában a Székelyföld története kiállítás, mely 2015. május végéig lesz látogatható.  A kiállítás védnökei Fr. Böjte Csaba OFM, és Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A Székelyföld története kiállítás rendezője a Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN). A kiállítás kurátora Borsos Gyöngyi néprajzkutató. A most bemutatásra kerülő anyagot több kulturális intézmény együttműködésével, egy történészekből álló csapat állította össze, kiemelve a székely történelem jeles eseményeit, amelyek a székely nép megmaradását szolgálták egészen napjainkig. Mihály János, Nagy József, Túrós Eszter, és Ferencz Angéla az elejétől fogva önzetlenül segítették a kiállítás létrejöttét. Az együttműködő intézmények a Magyar Nemzeti Múzeum, a Tarisznyás Márton Múzeum, a Csíki Székely Múzeum, Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Megyei Kulturális Központ, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, és a Székely címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport voltak.

A Pro Arte et Natura Alapítvány együttműködik a helyi kulturális kezdeményezésekkel, részt vesz a helyi rendezvényeken. 2013-ban a Szárhegyi Zenei Napok megrendezésével a szárhegyi származású Ferencz Éva előadóművész első „hazai” fellépését tette lehetővé. Idén, folytatva komolyzenei programját a szárhegyi születésű Szabó Levente hegedűművész hangversenyét rendezte meg a Szárhegyi Napok keretében 2014. augusztus 15-én. A mostani kiállítás megnyitója a Székelyföld Napok keretében, a VIII. Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál egyik jeles eseménye lesz. A kiállítással egy fontos állandó kiállításnak az alapjait szeretné lerakni, amely későbbiekben bővülve és fejlődve, a szárhegyi Lázár kastélyba kerülve méltó módon mutatná be Székelyföld, és Erdély történetét. Ez a kiállítás nagy vonzerőt jelentene az idelátogató turistáknak, akik számára a szárhegyi Lázár kastély Székelyföld történetének egyik fontos helyszíne.


“Székelyföld történelme, kultúrája, régi hagyományai erős támpontok, a jövő szolgálatában a jelent összekapcsolják a múlttal, az állandó értékekkel. Nem fordíthatunk hátat őseink üzenetének, most mi vagyunk itt, felelősségünk kötelez a kulturális folytonosság megtartásáért.  Biztos vagyok abban, hogy a szárhegyi Lázárok, ha látnák ezt a kiállítást, büszkeség áradna a lelkükből. Ez a kulturális kezdeményezés az ezer éves székely sors iránti mély szeretetet fejezi ki. Hozzájárul ahhoz, hogy a székely nép eljövendő nemzedékeinek szívében tovább éljen a magyar megmaradás létjogosultságának tudata. ”- mondta Lipthay Antal, a Pro Arte et Natura Alapítvány társalapítója.

A Pro Arte et Natura Alapítvány másik törekvése az volt, hogy segítse a helyi kutatók, szakemberek saját boldogulását, érvényesülését szülőföldjükön, valamint a magyarországi kulturális intézményekkel való kapcsolataik erősítését, fejlesztését.

A kiállítás anyagában helyet kapnak a szárhegyi vonatkozású emlékek. Kájoni János emlékére, aki a ferences rendházban nyugszik, a Kájoni Kódexből hangzanak fel dallamok. A kiállítás történelmünk megismertetésével az idelátogató külföldiekben csodálatot és elismerést, a helyi és magyarországi látogatókban büszkeséget ébreszt.

Szentkirályi Miklós, a Pro Arte et Natura Alapítvány elnöke örömét fejezte ki, hogy ismét lehetőség nyílt az együttműködésre a helyi intézményekkel, és számos kiváló szakemberrel. „A Székelyföld története kiállítás komoly hozzátett eredménye, hogy a helyi intézmények és a szakma összefogása megmutatta a lelkesedést több mint ezeréves történelmi értékeinkért” – mondta Szentkirályi Miklós, a PAN elnöke. 

Fr. Böjte Csaba testvér OFM üzenete: „a szárhegyi Lázár kastély a székelyföldi magyar történelem egyik igen értékes láncszeme, amelynek ma is megvan a kisugárzása. Hiszem azt, hogy ez az értékes láncszem a helyére kerül, megtalálja szerepét, feladatát az erdélyi magyarság számára.”

„Múltunk ismerete biztos támpontként szolgál a jelen küzdelmeihez, jövőnk megalapozásához” – fogalmazott a kiállítás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – „Éppen ezért fontos minden olyan kezdeményezés, amely a székely, a magyar múltat mutatja be szakszerűen, korszerű múzeumtechnikai eszközök használatával. Bízom benne, hogy a kiállítás egy újabb lépés a szárhegyi Lázár-kastély ügyének rendezése, az örökösök és a közösség közti kapcsolatok erősítése felé.”

A kiállítás az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő kezelésében a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg. További támogatói Hargita Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Polgármesteri Hivatal.

Budapest, 2014.október 14.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774