Székelyföld gyöngyszemeivel ismerkedtek Hatvanban

(0 Szavazat)55 megjelenítés

Hargita megye testvérmegyéjében, Heves megyében Eger és Gyöngyös után idén Hatvan adott otthont a Székelyföld gyöngyszemei rendezvénysorozatnak szeptember 26–28-án. Kovászna és Hargita megye a térség értékeit, nevezetességeit népszerűsítette az anyaországban.

Székelyföldről diákszemmel
Szeptember 26-án pénteken a hatvani Damjanich János Szakközépiskola diákjai nyerték a Székelyföldről szóló vetélkedőt, meglepetésként jutalomkirándulásban részesülnek, amely során Kovászna és Hargita megye nevezetességeivel ismerkednek meg közvetlenül. Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara igazgatója mint zsűritag dicsérte a tanulók alapos felkészültségét és az előadások minőségét.
A diákok bemutatóit követően elsőként dr. Kinda István, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkatársa tartott vetített képes előadást Székelyföldről, majd Márton István, Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesületének vezetője a Székely Termék mozgalmat ismertette a hallgatósággal. Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője a Székelyföld kulturális programjairól számolt be, kiemelve a néphagyományokkal, népviselettel és a néptánccal kapcsolatos rendezvényeket: a Csűrdöngölő találkozókat és az Ezer Székely Leány Napját, valamint a nemzetközi elismerésnek örvendő Csíkszeredai Régizene Fesztivált. Emellett ismertette a megyei tanács azon programjait, amelyek néptánc, színházi és komolyzenei előadásokat biztosítanak a vidéken élőknek, valamint a hagyományos népviseleteket támogató pályázati programját. Végül Szatmári Szilárd csíkszeredai református lelkipásztor a székelyföldi egyházakról tájékoztatta a jelenlévőket, kiemelve Hargita Megye Tanácsa példaértékű egyház-támogatási rendszerét.

Az időseket köszöntötték
Péntek délután a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum Nagy Endre-termében az időseket köszöntötték. A székelyföldi delegáció nevében Zonda Erika vezérigazgató üdvözölte a szépkorúakat. 
– Önök azok, akik örömökben és küzdelmekben teli életet élve az idős kor bölcsességével már helyre tudják tenni a dolgokat és tudják mi a jó, amit tovább kell adni, és mi a rossz, amit el kell kerülni az utánuk következő generációknak. Székelyföld sajátos hagyományokkal rendelkező földrajzi, történelmi, etnikai, néprajzi tájegység, azaz kulturális szempontból jól körülírható térség. Ezeket a sajátosságokat kívánjuk megmutatni most önöknek. Célunk, hogy Heves megye lakói megismerkedhessenek Székelyföld kulturális értékeivel, néphagyományaival. Székelyföld gyöngyszemeit hoztuk el Önöknek, megmutatjuk tájegységünkre jellemező népviseleteinket, s hoztunk egy kis ízelítőt zenénkből, táncainkból is – fogalmazott Zonda Erika.
A köszöntő szavak után István Ildikó és barátai népzenei koncertjüket követően a Hargitai Zugtánc csoport lépett fel, majd Iochom Zsolt alkalomhoz illő verset szavalt.

Ízelítő Székelyföld gyöngyszemeiből
Szombaton délután a Határtalan Zenei Fesztivál keretében hivatalosan is megnyitották a Székelyföld gyöngyszemei rendezvényt. Az ünnepségen jelen volt Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke is, aki örömének adott hangot, hogy a múlt hónapban sikerült hivatalosan is megkötni a testvérmegyei kapcsolatot Heves megyével.
– Nagy öröm számunkra, hogy itt lehetünk a Székely termékekkel, amelyekből jövőre még többet kell hoznunk, hisz nagyon népszerűek voltak – emelte ki köszöntőjében. Megítélése szerint az anyaország és Székelyföld rendkívül fontos egymás számára. – A magyarság helyzetét egy emberi kézhez hasonlítanám: ha csak a kisujjunk is megsérül, azt az egész testünk érzi, ezért oda kell figyelnünk egymásra. A mai nap jó alkalom egymás értékeinek jobb megismerésére – zárta gondolatait az alelnök.
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondása szerint szívesen érkezett Heves megyébe a népes székelyföldi csapat, hisz az ember oda megy szívesen, ahová a szíve húzza. A rendezvény ideje alatt a hatvani Kossuth téren székelytermék-bemutatót és kóstolót tartottak, kézműves sajtokat, szörpöket, lekvárokat és mézeket kóstolhattak az érdeklődők, valamint lehetőség nyílt mézeskalácsfestésre, láthatták munka közben a keramikust.
A sepsiszentgyörgyi István Ildikó és barátai Utamra indulok című lemezbemutató koncertjét követően a Hargita megyei Zugtánc csoport felcsíki és sóvidéki táncokat mutatott be. A tánccsoport hét éve baráti társaságként indult, azóta heti rendszerességgel táncolnak, céljuk a helyi hagyományok, néptáncok és népviseletek bemutatása és továbbadása. A két táncrend között Iochom Zsolt Kányádi Sándor verseit szavalta, majd a kosteleki Vaszi Levente, a Fölszállott a páva közönségdíjasa katonadalokat adott elő. A Székelyföld gyöngyszemei a kézdivásárhelyi EGO SUM együttes koncertjével zárult.
A Székelyföld gyöngyszemei rendezvénysorozat évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, egyre több helybélit vonz a kiállított standokhoz, és egyre többen kísérik figyelemmel az előadásokat.
További fotókat találnak a Székelyföld gyöngyszemei fotógalériánkban.

 

Hatvan, 2014. szeptember 28.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774