Székely Termékek Fesztiválja Székelyudvarhelyen

Az elmúlt években visszafordíthatatlan folyamat indult el

(0 Szavazat)20 megjelenítés

Az október 2–5. között Székelyudvarhelyen zajló XXII. Őszi Vásár második napján, pénteken délben megnyitotta kapuit az ötödízben megszervezett Székely Termékek Fesztiválja is a városi sportcsarnok szomszédságában levő minifocipályán. A hivatalos megnyitón Orosz-Pál Levente, a rendezvénysorozat főszervezője hangsúlyozta, hogy a székely termékeket felvonultató rendezvényrész az egyik legfontosabb pillére az Arkum Alapítvány és a Prima Press Kft., a társszervező székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal és a főtámogató Hargita Megye Tanácsa közti hármas együttműködésnek.

Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője köszöntőbeszédében elmondta, öröm számukra, és köszönik a felkérést, hogy a megyei tanács szakosodott intézményrendszerével társszervezői lehetnek a termékfesztiválnak, és elhozhatták a termelőket erre az eseményre.
– A megyei agrárkamara a fő tevékenységei mellett kiemelten foglalkozik a székely termékek népszerűsítésével, a hagyományos termékek bemutatásával, és igyekszünk minél több megjelenési és értékesítési lehetőséget biztosítani kistermelőinknek. Ezért is örvendek, hogy itt lehetünk ma, ezen az eseményen, melynek középpontjában egyaránt szerepel az értékesítés és a Székely termék mozgalom népszerűsítése – jelentette ki a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője.
Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének igazgatója felelevenítette, hogy négy évvel ezelőtt a rendezvénynek helyszínül szolgáló sportpályát csak foghíjasan sikerült belakni, kisebb felületen, feleannyi sátorral, mint most.
– Reméljük, a napsütés kitart a vásár végéig, és a látogatókat, vásárlókat minél nagyobb számban csalja ki a jó minőségű hagyományos termékeink szemléjére. A vásárok szervezésében, a termelők piacra juttatásában kulcsfontosságú szerepe van Hargita Megye Tanácsának. 2008-ban indultunk el közösen ezen az úton, első lépésekként pedig tudást próbáltunk átadni a termelőknek, hogy kézműves módon készülhessenek a termékek. Hat év távlatában látszik a haladás – ugyanis hogy csak egy példát említsek, olyan sajtkészítő mestereink vannak, akik a magyarországi kollégáikkal nemzetközi vásárokon második és harmadik díjat hódítottak el. Ami pedig a szervezettséget illeti, úgy érzem, az elmúlt években a székely termékekkel visszafordíthatatlan folyamatot indítottunk el, amelyet nem tud senki megállítani, és nekünk már csak fenntartanunk kell, kitartó munkával – hangsúlyozta Márton István jó vásárt kívánva a termelőknek, a fogyasztókat pedig arra kérve, hogy vásároljanak, vagy legalább kóstoljanak az ízletes helyi termékekből.
Ambrus Sándor megyei tanácsos köszönetet mondott László János vásáralapítónak és Orosz-Pál Levente főszervezőnek, hogy ötödször is megvalósulhat az együttműködés, és a nagy hagyományú Őszi Vásár kísérőrendezvényén három napon keresztül mintegy ötven őstermelő és kézműves áruba bocsáthatja termékeit. A vásári standokat benépesítő termelők között sokan vannak, akik ott voltak az első lépéseknél, és együtt kövezték ki Hargita Megye Tanácsával a székely termékek útját. Az eredmények igazolják, hogy ez a helyes út, és jó az irány, hangzott el.
– A Székely Termékek Fesztiváljára sok szép, jó és finom terméket hoztak a kiállítók. Úgy értékelem, ők megtették a tőlük telhetőt, elvégezték saját feladatukat az autonóm székely világunk kiépítése érdekében. Tegyük meg mi is minél többen a legkisebb lépést ugyanebben az irányban, és minél gyakrabban vásároljunk helyi termékeket! – mondta el Ambrus Sándor.
Az V. Székely Termékek Fesztiválja szombaton és vasárnap reggel 10-től látogatható a székelyudvarhelyi sportcsarnok melletti városi minifocipályán.

 

A megnyitóról és a vásárról további fotókat találnak a Székely termék közösségi oldalon.

 

Székelyudvarhely, 2014. október 3.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774