Székely termékek és hungarikumok

A szakoktatás fontosságáról is beszélt Borboly Csaba Kolozsváron

(0 Szavazat)104 megjelenítés

Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke meghívásának eleget téve Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is részt vett pénteken a hungarikumokkal és az erdélyi értékek népszerűsítésével kapcsolatos megbeszélésen Kolozsváron.

A kolozsvári felújított Sport Aréna protokoll termében Borboly Csaba, a Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére létrehozott Székely termék védjegyről, és a megye agrárstratégiájáról számolt be. Hargita Megye Tanácsa a Székely termék védjegy bevezetésével a minőségi, egészséges székely élelmiszerek piacra jutását kívánja szolgálni. Jelenleg 81 termelő, 630 terméke rendelkezik Székely termék védjeggyel.
– A Székely termék védjegy levédésével és a termékek hazai és külföldi üzletláncokba való eljuttatásával a székely gazda munkájának gyümölcseit tesszük az európai fogyasztók asztalára – emelte ki Borboly Csaba. A Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet 2013 tavaszán jött létre, 16 egyesület és cég, valamint 5 egyéni vállalkozó közreműködésével, hogy a védjeggyel rendelkező termelőket összefogja.
A székely termékek értékesítése különböző vásárokon is történik, mint a havi vásárok, amelyet minden hónap harmadik szombatján tartanak Csíkszeredában, a megyeháza oszlopcsarnokában, a tavaszi és a karácsonyi vásár a Szabadság-téren, vagy a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Hargita Megyei Agrárkamara által közösen szervezett Az a szép vásár Bukarestben.
A tanácselnök ismertette a munkahelyteremtő közösségi vállalkozásokat, szövetkezeteket, mint a Hagyományos Székely Termékeket Felvásárló és Értékesítő Szövetkezet, a székelykeresztúri szövetkezeti tejgyár kezdeményezés, a Burgonyaértékesítési Szövetkezet a Csíki-medencében, valamint a kis vágóhidak.
Borboly Csaba előadásában bemutatta a Vidékfejlesztési Közösségközti Fejlesztési Társulás pályázati programjait, amely lehetőséget kínál a Hargita megyei gyümölcsfeldolgozó egyesületek konyháinak felszerelésére, támogatja a megye lovasegyesületeit, a mezőgazdasággal, vidékfejlesztéssel foglalkozó szakmai egyesületeknek, valamint a szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztők helyi és megyei egyesületeinek nyújt támogatást.
A tanácselnök arról is beszámolt, hogy március 19-én Kecskeméten aláírták a Duna Régió Szakképzési Klaszter alapító okiratát, és örömének adott hangot, hogy az utóbbi időben a szakképzés és a szakoktatás előtérbe kezd kerülni. Éppen ezért a helyi szakoktatási lehetőségeket, képzéseket kihasználva szeretnének Hargita megyében a szakiskolák profiljainak megfelelő tangazdaságokat létrehozni, a gyakorlati tudás elsajátítása érdekében. Jelenleg öt településen zajlik szakiskolai képzés: Gyergyószentmiklóson (állategészségügy), Csíkdánfalván (állattenyésztés), Gyimesfelsőlokon (agróturisztika), Csíkszentmártonban (növénytermesztés) és Székelykeresztúron (zöldség-, gyümölcstermesztés).
Borboly Csaba megítélése szerint a turizmus fenntartható formában a helyi gazdaság egyik fontos pillérévé válhat, hisz fontos kultúra- és identitásépítő szerepet is játszhat a térségben, ráirányíthatja a figyelmet Hargita megye belső értékeire.
Borboly Csaba előadása megtekinthető a Székely termék honlapon.
A Székely termék védjegyről készített kisfilmet a Hargita Stúdió.

 

Csíkszereda, 2015. március 22.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774