Székely csizmákkal gazdagodott a Millenniumi templom kórusa

(0 Szavazat)69 megjelenítés

Krisztus Király ünnepén, november 23-án az ünnepi szentmise végén hálaadó ünnepséget szerveztek a csíkszeredai Millenniumi templomban, ahol a Gaudete kórus tagjai hálát adtak az egyházi év kegyelemiért és jótéteményeiért. Az ünnepségen a kórus férfi tagjai először viselték azt a tíz pár székely csizmát, amelyet a Hargita Megyei Tanács által meghirdetett pályázat útján vásároltak meg. Ugyanakkor a kórus tagjai köszönetet mondtak a megyei tanácsnak, hogy tavaly székely ruhák vásárlását is támogatta. Az ünnepségen részt vett Borboly Csaba megyeelnök és Becze István megyei tanácsos is. 

A kórus egyik tagja ünnepi beszédében elmondta, hogy november 22-én volt Szent Cecília ünnepe, aki az egyházi zene, az egyházi ének és énekesek védőszentje.  – Ezen a napon eltűnődhetünk azon, hogy miért is fontos az egyházi zene. Werner Alajosnak, a múlt század egyik kiemelkedő egyházzenész-papjának van egy találó írása: az Úr Jézus a legnagyobb egyszerűségben és szegénységben lépett a világba. Tudta, hogy hol vannak a márványpaloták és porfür-oszlopok; de lemondott róluk és megelégedett egy istállóval. Tudta, hogy hol pihen a hegyek gyomrában az arany és a gyémánt; látta, hol vannak elrejtve a tenger mélyén a kagylók gyöngyei; de lemondott róluk, bölcsőjét nem rakatta ki velük, hanem megelégedett egy szerű jászollal. Ő, aki ruházza a mezei liliomokat, és gyönyörűséges májusi palástba öltözteti a földet, lemondott mindenről, és megelégedett egy kis szalmával. Egy dolgot azonban nem akart nélkülözni, egy földi élvezetről nem mondott le: a muzsikáról, a szép énekről. A betlehemi puszták felől gyönyörű éneket hozott a szél; a Kisjézus bölcsődalát angyalok énekelték: „Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség a jóakaratú embereknek!”  És 33 év múlva, az utolsó vacsora után, himnuszokat zengvén mentek ki az Olajfák hegyére.
A zene, az ének Istennek az az ajándéka, ami által élni tanulunk. Alapvető és nélkülözhetetlen eszköze a teljes személyiség kialakulásának. A jó zene gazdaggá teszi belső világunkat, és nem engedi, hogy az emberi szív megkeményedjen. Ma, az egyházi év utolsó vasárnapján, Krisztus Király ünnepén, egy lezáruló időszak végén mindig vissza szoktunk tekinteni az eltelt időre, és számot vetünk, hogy mit tettünk, hogyan tettük, és hálát adunk érte Istennek. Most a Gaudete kórus is hálát ad. Megköszöni Istennek, hogy erőt és kitartást adott egy éven át szolgálni az egyházat. Meg szeretnénk köszönni mindenkinek, aki erkölcsileg, vagy anyagi hozzájárulásukkal támogatta a kórus működését, kiemelten Hargita Megye Tanácsának támogatását, amelynek köszönhetően tavaly székely ruhát vásárolhattunk, idén pedig székely csizmákat – zárta beszédét a Gaudete kórus tagja.


Csíkszereda, 2014. november 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774