Száznál is több hegyimentő részvételével zajlottak programok a hétvégén

Biztonság a Hargita megyei hegyekben

(0 Szavazat)33 megjelenítés

Nagy volt a nyüzsgés Hargita megye hegyeiben az elmúlt hétvégén: Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának csapatai a Hegyimentők hónapja programsorozat keretében több olyan rendezvényt is szerveztek, amelyen több mint száz gyerek érezhette jól magát a vakáció utolsó hétvégéjén. A hegyimentők mind a négy térségben programokat szerveztek gyerekeknek, fiataloknak, és igyekeztek felhívni a figyelmet a hegyimentés fontosságára, kihívásaira, illetve a szakma kipróbálására biztatták őket.

A székelyudvarhelyi csapat a kedden elkezdett Vargyas-szorosi táborban tartózkodott, ahol gyönyörű időt fogtak ki, és a gyerekek nagyon sok hasznos, érdekes tevékenységet folytathattak. A mindennapos túrázáson kívül kipróbálták a számukra előkészített sziklafalakat, amelyeket nagy lelkesedéssel hódítottak meg, ugyanakkor az Orbán Balázs-barlang felfedezésére is „expedíciót” indítottak, kipróbálva a barlangimentő-élet szépségeit, nehézségeit is. Továbbá balesetet szimuláltak, a forgatókönyv szerint egy szikláról leesett sziklamászónak kellett elsősegélyt nyújtani és biztonságos körülmények között a mentőig szállítani. A gyerekek nagy odafigyeléssel és az utasításokat követve igyekeztek a forgatókönyv minden pillanatát betartani és biztonságba helyezni sérült társukat, aki szerint a legjobb az volt, amikor leszállhatott a hordágyról.
Gyergyóban az ifjúsági napokba kapcsolódtak be a hegyi-, illetve a barlangimentők, akik igyekeztek színesebbé, szebbé tenni a programsorozatot, itt mászófalat és tiroli kötélpályát próbálhattak ki az oda látogatók.
Maroshévízen a helyi csapat tagjai a Lomas menedékháznál szerveztek újabb hegyimentőtábort a gyerekeknek, akik kirándulásba, íjászkodásba, ösvényfestésbe kapcsolódhattak be, és a hegyimentő felszerelésekkel, gépekkel ismerkedhettek.
A csíki hegyimentőcsapat a csíkszéki EKE teljesítménytúráját biztosította, amely a Dél-Hargita-túra névre hallgatott, és három szakaszból állt: Tusnádfürdő–Csíkszereda (40 km), Csíkszereda–Szentimrei Büdösfürdő–Csíkszereda (25 km), Csíkszereda–Bilibók pusztája–Csíkszereda (15 km).
Az udvarhelyi csapatnak még egy nagyon veszélyesnek számító hegyikerékpár-versenyt is biztosítania kellett a Madarasi-Hargitán, ahol a balesetveszély nagyon nagy volt a verseny nehézsége miatt. Csak kisebb sérülések fordultak elő, a jó szervezésnek és a versenyzők profizmusának köszönhetően nem történt súlyosabb eset.


Csíkszereda, 2015. szeptember 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774