Szakemberekre és a szakoktatás fellendítésére van szükség

(0 Szavazat)94 megjelenítés

Egyeztetést folytattak a középiskolai szakoktatás fellendítéséről Hargita Megye Tanácsának székhelyén április 8-án. Borboly Csaba megyeelnök, Szabó Barna megyemenedzser, Zonda Erika Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóság vezetője mellett az egyeztetés résztvevői a témában jártas szakemberek voltak a Hargita Megyei Agrárkamara, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola, az Agrocaritas, a munkaerő-elhelyező ügynökség, a Soros Oktatási Központ, a megyei tanfelügyelőség, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint a Sapientia EMTE részéről. 

A jelenlévők arra keresték a választ, hogy milyen módon lehet az oktatást a piaci igényekre formálni, a vállalkozóknak milyen szakemberekre van szüksége, és őket hogyan lehet megfelelően képezni.
Felmerült ugyanakkor egy civil szervezet formájában létrejövő székelyföldi szakképzési klaszter létrehozása, amelynek segítségével felnőttképzést indítanának a régióban, illetve feltérképeznék, hogy milyen beruházásokra lenne szükség Hargita megyében (például tangazdaság, minta-feldolgozóállomás stb.)
– Az utóbbi időben az egyetemi képzésre koncentrált mindenki, ezzel párhuzamosan az iskolai szakoktatás iránt csökkent az érdeklődés. Rá kellett azonban jönnünk arra, hogy nincs igény annyi egyetemet végzett emberre. A Hargita Megye Tanácsának alárendeltségébe tartozó Agrárkamara, valamint a művészeti népiskola számtalan olyan képzést biztosított az elmúlt időszakban, amelyek hasznosnak bizonyultak, ellenben nem volt meg az kapcsolat a munkáltatókkal. Korábban egyeztetéseket folyattunk az Agrárkamara és a Vidékfejlesztési ADI képviselőivel, a megye polgármestereivel és Böjte Csabával, hogy miként tudnánk a  közbirtokosságokat meggyőzni, hogy a kihasználatlan területeket vásárolják fel és segítsék a Szent Ferenc Alapítvány gyermekeit, hogy gazdálkodhassanak – mondta Borboly Csaba.

Számos megoldási javaslat született
Ferencz S. Alpár, a megyei tanács oktatási és kulturális szakbizottságának elnöke a szakmákról alkotott közvélemény megváltoztatásának fontosságát emelte ki. Mint mondta, meg kell akadályozni a szegregációt, amellyel a szakiskolában tanulók szembesülnek. Ugyanakkor olyan szakokat kell létrehozni, amelyekre az adott településen szükség van.
Bíró A. Zoltán, a Sapientia egyetem tanára, társadalomkutató arra hívta fel a figyelmet, hogy a szakoktatás sajnálatos módon nem része a közgondolkodásnak, ugyanakkor az oktatási rendszert nem lehet uralni, irányítani, amíg az ennyire központosított. Az egyetemi tanár javasolta, hogy a megyei tanács vagy a pedagógusok szövetsége olyan fenntartható szakképzéseket támogasson, amelyeknek a működésére létezik garancia.
Burus Siklódi Botond, a a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a pályaorientációs tanácsadás szerepének növelését szorgalmazta, ugyanakkor kitért arra a lehetőségre, hogy a szomszédos megyékkel közösen oktatási konzorciumokat hozzanak létre.
Pănescu Tiberiu, a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Átképző Ügynökség igazgatója az inasoktatás pozitívumai mellett annak nehézségeit is kiemelte, mondván, hogy a néhány éve elindított országos program nehezen megvalósítható, mivel a cégek számára sok papírmunkával jár az előkészítése és kivitelezése. Hargita megyében egyetlen cég jelezte, hogy az inasporgramon keresztül alkalmazna embereket, azonban ehhez szükséges akkreditált vizsgáztató szaktanár nincs az országban, ezért eleve reménytelen az helyzet. A munkaerő-elhelyező ügynökség igazgatója felajánlotta, hogy továbbítja a résztvevőknek azt a listát, amelyből kitűnik, hogy mely iskolák tanulói jegyeztették be magukat munkanélkülinek a 12-ik osztály elvégzése után, vagyis hogy mely tanintézetek „termelik” a legtöbb munkanélkülit.
A felek a tanácskozás eredményeként megegyeztek abban, hogy Hargita Megye Tanácsának honlapján létrehoznak egy katalógusszerű aloldalt, amelyen megtalálható majd, hogy milyen szakképzéseket biztosítanak a megyében. Ugyanakkor felmerült egy pályaorientációs börze megszervezése a megyeházán. A szakoktatás fellendítésének céljából a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságán egy személyt alkalmaznak a közeljövőben – hangzott el a gyűlésen.


Csíkszereda, 2014. április 8.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774