Szakemberek bevonásával bővítené Kisvillany programját Hargita Megye Tanácsa

A vidéki települések felzárkóztatása a régió fejlődését szolgálja

(0 Szavazat)41 megjelenítés

Az elszigetelt települések villamosításáról tartottak megbeszélést a Román Energetikai Központ és Hargita Megye Tanácsának munkatársai kedden, augusztus 5-én a csíkszeredai megyeházán. A megyei tanács Kisvillany programja a villamoshálózat kiépítésére irányul a térség azon településein, ahol teljes egészében vagy részben nélkülözik a villanyárammal való ellátást. 

Az energetikai központ munkatársai Antal István parlamenti képviselő meghívására érkeztek Csíkszeredába, ahol bemutatták az általuk kidolgozott projektet, amely szintén az elszigetelt települések felzárkóztatására irányul villamosításuk, az internetkapcsolat és a kommunikáció biztosítása által. A résztvevők arról tárgyaltak, hogy a bemutatott projekt hogyan kapcsolható össze a megyei tanács programjával. A megbeszélésen jelen volt Hargita Megye Tanácsának több munkatársa mellett Borboly Csaba elnök, Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökök, Szabó Barna megyemenedzser, Antal István parlamenti képviselő és az Electrica Hargita megyei kirendeltségének vezetője, Kovács Artúr. Az energetikai központ projektjét ismertette Stelian Gal, a Román Energetikai Központ elnöke, Mihai Sânduleac, az ECRO Kft. technikai menedzsere és Radu Ghinea, az NRGSC Tehnic menedzsere.
A szakemberek által bemutatott, több szolgáltató partnerségével – Electrica Rt., Siveco Románia Rt., ECRO Kft., NRGSC Tehnik - kidolgozott program az elszigetelt településeken a villamoshálózat kiépítése mellett az internethálózat kiépítését is magába foglalja, amely biztosítja a kommunikációt a lakosság számára, illetve megkönnyíti az ügyintézést azzal, hogy számos szolgáltatás elérhetővé válik a világhálón. Mihai Sânduleac, az ECRO technikai menedzsere elmondta: a több szolgáltatást magába foglaló csomagot úgy dolgozták ki, hogy a hálózat hosszútávon fenntartható legyen. Továbbá ismertette az internethálózat nyújtotta előnyöket, amelyek a későbbiekben többek között megmutatkoznak a turizmus fellendítésében, vagy a közösségi élet erősítésében. A projekt által biztosított együttműködési felület a vidéki élet minőségének javítására irányul, mondta a szakember. Hozzátette: a cél az, hogy a falvakat vonzóvá tegyék a lakosság és a befektetők számára, illetve ezen települések felzárkóztatása a régió fejlődéséért.
A további együttműködés érdekében Barti Tihamér alelnök javaslatára a szakemberek a megyei tanács munkatársaival és Antal István képviselővel közösen meglátogattak néhány Hargita megyei települést, ahol szükség van ezirányú fejlesztésre, és készítenek egy tervet a hálózat kiépítésére, amelyet véleményeznek a megyei tanács munkatársai, egyeztek meg a jelenlevők a keddi találkozón. A megbeszélést követően meglátogatták a Vaslábhoz tartozó‎ Heveder környékét, jártak a Gyergyóalfalu községhez tartozó Borzonton, a Parajd és Gyergyóalfalu közötti Bucsin részen, valamint megtekintették a Korond és Farkaslaka közötti térséget.
Hargita Megye Tanácsa 2010-ben indította el a Kisvillany programot, amely kezdeményezés egyedülálló az országban. Emellett elindult a Kisvíz program is, amely szintén a lakosság életminőségének javulását szolgálja.  


Csíkszereda, 2014. augusztus 6.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774